Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

KAPELA TUDI V SLOVENSKEM PARLAMENTU

Prav na rojstni dan svetega papeža Janeza Pavla II., 18. maja 2018, sem sporočila javnosti informacijo, da si želim vzpostavitev sakralnega prostora z živim Jezusom v slovenskem Parlamentu. Šele, ko so se stvari že odvijale, sem pomislila, da je sosledje oziroma povezava dogodkov tako posebno, da ni mogoče, da bi to bilo naključno. Zato verjamem, da je ta pobuda delo sv. Janeza Pavla II.
 

Tega dne (18. 5. 2018) sem bila povabljena, tokrat prvič, na sveto mašo v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani. Daroval jo je Janez Turinek v spomin na srečanje s svetim papežem Janezom Pavlom II. v Postojni 18. maja 1996, in v zahvalo za duhovni poklic, ki ga je prejel kmalu po tem. Takrat je bil maturant in je bil  član plesne skupine, ki je visokemu gostu v Postojni zaplesala. Vaje za ples so potekale v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani, ki je bila v povojnem času do osamosvojitve  filmski studio, potem pa so jo dobili nazaj jezuiti in jo pričeli obnavljati, da sedaj spet služi svojemu namenu. Tako vsako leto ob obletnici tega dogodka g. Turinek tu daruje sveto mašo.

Takoj nato pa sem se udeležila novinarske konference Glas za otroke in družine, kjer sem javnost seznanila s pobudo, ki sem jo dolgo nosila v sebi, in sicer, za vzpostavitev sakralnega prostora z živim Jezusom v slovenskem Parlamentu.

Mojo izjavo si lahko pogledate tu:

https://www.youtube.com/watch?v=_X8Xskif73s

 

18. maj je tudi rojstni dan svetega papeža Janeza Pavla II.

"Takole je zapisala Rosvita Pesek (15. avg. 2013, MMC RTV SLO): Postojnsko srečanje (18. 5. 1996) je sicer valovalo v pesmi, plesu, darilih in voščilih. Gotovo nam je vsem še najbolj ostal v spominu papežev odziv, ko mu je bila zapeta pesem "Happy birthday to you …", on pa je dejal: "Nisem vedel, da ste Američani. Sem mislil, da ste Slovenci."

Na koncu slavja pa je mladim dejal: 'Korajža velja. Pojdite v veri, upanju in ljubezni, pustite, da vas Sveti duh popelje na odprto morje tretjega tisočletja. Papež ma vas rad!'

Po treh letih je papež Janez Pavel II. še enkrat prišel v Slovenijo. 70-letna prizadevanja za razglasitev Antona Martina Slomška za blaženega so obrodila sadove."

 

20. maja 2018 so binkošti. Je pa tudi 1. svetovni dan čebel.

Sprejet je bil v Združenih narodih, na pobudo Slovenije. Bila sem članica vladnega odbora za pripravo pobude za OZN. Prek mojega članstva, je za pobudo izvedela tudi Svetovna zdravstvena organizacija na svoji generalni skupščini v Ženevi, torej so za to izvedeli vsi svetovni zdravstveni ministri – in takoj simpatizirali s pobudo. Še z večjim veseljem so to delala zaradi Petra Pavla Glavarja, med drugim velikega čebelarja, ki je o čebelarstvu prvi pisal v slovenskem jeziku, v katerem vidim svetniško osebnost, dejavnega vizionarja, katerega duh še danes čutimo v Komendi (glejte UPPG). 

Bila sem tudi ena izmed treh pobudnikov za razglasitev bl. Antona Martina Slomška za zavetnika slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva (7. 11. 2004).  Od tedaj dalje vsako leto praznujemo ta dan in se kmetje in vsi s kmetijstvom povezani, množično zbiramo pri svojem zavetniku na Ponikvi.

To sta dve pobudi, ki sta bili uspešno uveljavljeni, za boljši svet. Upam, da bo tudi ta, ki je bila podana na rojstni dan sv. Janeza Pavla II.

Ko sem bila občinska svetnica v Komendi, smo v letu 2001 do 2006  preučili in zapisali Kulturno dediščino celotne občine in poleti 2006 izdali zajetno knjigo, ki je danes dragocen katalog stvari, ki izginjajo, vendar so zapisane, dokumentirane za zanamce.   

Na moževi domačiji smo v letu, ko je bil evharistični kongres (13. junija 2010) in je bila družina zelo na udaru, na mojo pobudo – navdih za to sem prejela v Medžugorju - postavili kapelo Svete Družine, ki je bila blagoslovljena 8. 10. 2010, ob 30 – letnici najinega najstarejšega sina Izaka Mateja.

Na rojstni dan najinega drugega otroka, hčerke Anje Marije, 11. 9. 2011, pa je upokojeni mariborski nadškof dr. Franc Kramberger v našo kapelo postavil relikvije bl. Antona Martina Slomška.

Dne 26. 11. 2011 na poti iz Zagreba, na kateri me je zalotil sneg, in sem morala v Dobovi menjati gume na avtu, na menjavo pa je čakala dolga vrsta presenečenih na cesti, sodelovala pri sveti maši, ki jo je vodil – Janez Turinek. Povedal je, da nadomešča domačega župnika, ki je ostal nekje na Primorskem, v zametih. In tudi, da je bil tega dne rojstni dan bl. Antona Martina Slomška. Pri maši nas je bilo kakih pet, ki smo puščali stopinje v snežni belini pred cerkvijo.

Ti dogodki so zame med seboj povezani in danes na dan Svete Trojice, ko to pišem, vidim v njih optimistično sporočilo

dr. Marta Ciraj

 

Oglejte si tudi