Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

JESENSKA ZELEMENJAVA

Kar daješ, daj z ljubeznijo!
Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje v Ljubljani in Zavod Medgeneracijsko središče Komenda (ZMSK) sta 14. oktobra popoldne pri enoti omenjenega inštituta Krekovo središče na Krekovi 10 v Komendi pripravila jesensko zelemenjavo. Udeležence je pozdravila projektna voditeljica ZMSK Viktorija Drolec, jim predstavila pomen akcije ter dejavnosti v bližnji hiši, namenjeni starejšim ljudem in medgeneracijskemu druženju. To hišo so si po prireditvi tudi ogledali.

Udeleženci akcije so s seboj prinesli najrazličnejše pridelke z lastnega vrta pa tudi pridnih rok in brihtne glave od sladkega pelina, paradižnika, paprike, solate, jabolk, vegete, ajvarja in drugega do čaja za dobro voljo; celo kaktus se je znašel med njimi. Te pridelke so si prinašalci izmenjali med seboj, pa tudi obdarili tistega, ki si jih je zaželel. Pri akciji je šlo za veliko več kot daj-dam: pošteno menjavo pravega blaga, pristen izvor in, kar je bilo najpomembneje – dejanje iz spoštovanja in darežljivosti do drugega.

Prireditev na visoki ravni zavedanja in hvaležnosti za tisto, kar nam daje zemlja in kar smo sposobni narediti sami, je polepšalo petje več pesmi MePZ DU Komenda z zborovodjo Ignacem Gorjancem in recitacije dveh pesmi rajne pesnice Marije Koželj z Gore pri Komendi. Spomin nanjo in njeno druženje v skupini Sožitnice pri medgeneracijskih srečanjih je obudila in pesmi recitirala Ivica Ogorevc s Križa.

Viktorija Drolec je še prebrala poslanico dr. Jožeta Ramovša za mednarodni dan starejših 1. oktober z naslovom Starost je lahko lepa samo, če jo sprejmemo.

Organizatorja srečanja sta poskrbela tudi za ogenj in topel čaj, ki sta pogrela udeležence, med njimi prejšnjega župana Tomaža Drolca. Nazadnje so veseli in hvaležni odhajali domov v zavedanju: nekaj sem dal od pridelkov narave, še več od sebe, kajti kar sem dal, sem dal iz ljubezni. To je tisto, kar zares ogreje in osreči človeka.

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič

Oglejte si tudi