Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

DOSTOJEN IN UREJEN KRAJ POČITKA ZA RAJNE

Občina Komenda je poskrbela za nove žarne grobove v bližini mrliških vežic v Komendi.


Komendsko pokopališče je zelo lepo urejeno. To smo lahko še posebej videli obiskovalci grobov naših rajnih na praznika vseh svetih (dneva spomina na mrtve) 1. novembra in spomina vseh vernih rajnih 2. novembra. Velike zasluge za to imata Občina Komenda in Župnija Komenda, saj je obema veliko do tega, da rajni komendski župljani in občani počivajo na zanje primernem in lepo urejenem kraju. »Pokopališče je zadnje počivališče in je hkrati kraj spomina, ki ga obiskujemo svojci, prijatelji, znanci pokojnih. Pokopališče s tem na poseben način izraža naš odnos do tradicije prednikov, spoštovanje želja in potreb soljudi, ki odhajajo ter usmerja naše pietetno ravnanje,« je to skrb ob blagoslovitvi novih žarnih grobov ter končani ureditvi prostora ob mrliških vežicah 6. novembra popoldne v svojem govoru utemeljil komendski župan Stanislav Poglajen.

Pokopališče ne dopušča širitve

Povedal je tudi, zakaj ta zadnja dela: »Pokopališče v Komendi prostorsko ne dopušča širitve. V iskanju rešitev in na skupnih razgovorih smo ocenili, da potrebe današnjega časa in prostorska stiska narekujejo ureditev na način, ki je pred nami in bo zagotavljal možnost pokopov po upepelitvi pokojnih v žarni steni. Z novo pridobitvijo smo sanirali tudi že močno načeto ploščad pred mrliškimi vežicami. Pridobili smo 82 novih žarnih niš v žarni steni in zaradi odstranitve stopnišča tudi dodatna štiri žarna polja ob prvotnem polju za žarne grobove. S postopkom urejanja tega dela smo pričeli sredi lanskega poletja z naročilom prvih dokumentov. Območje, na katerem se nahajamo, je v kulturno varstvenem območju, zato smo imeli kar precej dogovarjanja in usklajevanja z Zavodom za varstvo kulturne dediščine iz Kranja, da smo uspeli pridobiti tudi njihovo pozitivno soglasje. Skupna vrednost vseh del znaša 225.994,60 evrov brez DDV.«

Zahvala projektantki Vahtarjevi in drugim zaslužnim


Župan Poglajen se je zahvalil »za sodelovanje projektantki gospe Marti Vahtar iz družbe ICRO Inštituta za celostni razvoj in okolje iz Domžal, ki je s svojimi projektnimi rešitvami skušala obstoječemu pokopališču kar najbolje slediti in upoštevati potrebe sedanjega časa, pogoje kulturnovarstvenikov ter je med gradnjo tudi skrbno vršila projektantski nadzor«.


»Veseli smo, da smo izvedbo gradbenih del zaupali izvajalcu EURONEP EKO  d. o. o. iz Kamnika, ki je delo s podizvajalcem kamnitnih del MARMOR d. d. iz Sežane izvedel strokovno in s potrebnim spoštovanjem do obiskovalcev pokopališča, za kar se jima zahvaljujem,« je svojo in občinsko hvaležnost izrazil prvi mož naše občine.


Za izvajanje gradbenega nadzora nad deli se je zahvalil nadzornemu inženirju Daliborju Stojkoviću iz družbe LOKAINŽENIRING d. o. o. iz Škofje Loke.


Varnostni načrt je za izvedbo investicije izdelalo domače podjetje VAREKA Jenko Anita s. p.

Župan Stanislav Poglajen se je posebej zahvalil »župniku gospodu Zdravku Žagarju in Župniji Komenda za možnost začasne ureditve prostorov za slovo od pokojnikov«, g. župniku tudi za »blagoslov naše nove pridobitve«.
 
Spoštovanje do rajnih pa tudi dostojno slovo od njih

Nazadnje je vse povabil pa tudi opozoril: »Naj nam na novo urejeno pokopališče spodbudi zavedanje, da je to posebej kraj, na katerem smo dolžni izraziti zasluženo spoštovanje, spoštljivost pa s primernim okoljem zaslužimo tudi vsi, ki se poslavljamo od pokojnih.


V simbolnem pomenu naj bo ta prostor več od običajnega spominskega prostora.«

Duhovno poglobljene besede povezovalke Barbare Božič

Besede župana Stanislava je v duhovnem oziru zelo poglobila gospa Barbara Božič, povezovalka kulturno-religioznega programa ob odprtju in blagoslovitvi nove pomembne pridobitve za našo občino in župnijo: »Slovo od bližnjih dragih je zagotovo ena najtežjih izkušenj v naših življenjih, zato sta dostojanstven, spoštljiv obred in zgledno zadnje počivališče še kako dragocena. … Zavedanje, da nismo sami, da obstaja nekaj večjega, mogočnejšega od vsega, kar lahko vidimo, vera, je tisto, kar nam daje moč, da preživimo tudi najtežje preizkušnje. Blagoslov je obred, s katerim se odprejo vrata Božje milosti … Ljudje v življenju iščemo marsikaj, mnogokrat izpolnitev zunaj sebe, a nekaj najlepšega je, ko človek najde notranji mir. Ko si pomirjen s seboj, s svetom, z življenjem, ko sprejmeš krog življenja v zavedanju, da je konec le nov začetek. Naj bo to kraj, ki prinese mir, ki v izkazovanju spoštovanja spominu na pokojne prinese hvaležnost za vse, kar so nam dali in smo z njimi doživeli.«

Lepo petje Mešanega pevskega zbora DU Komenda


Slovesnost so z ubranim petjem močno polepšali pevci in pevke Mešanega pevskega zbora DU Komenda pod vodstvom zborovodja Ignaca Gorjanca. Zapeli so Slomškovo pesem V nebesih sem doma in, slovesnosti primerno, K tebi želim, moj Bog. To željo je z blagoslovitvijo novih žarnih grobov, obnovljene ploščadi pri mrliških vežicah in drugih pridobitev na in ob komendskem pokopališču blagoslovil domači župnik g. Zdravko Žagar.


Nazadnje je celo prenehalo liti iz oblakov

Proti koncu slovesnosti je celo prenehalo deževati. Poprej je namreč nebo krepko odprlo zatvornice nad Komendo in komendskim pokopališčem, kot da bi tudi ono z obilno močo hotelo blagosloviti novo veliko pridobitev. Okrog te se je predvsem sukal pogovor pri druženju po slovesnosti v bližnjih prostorih nekdanje Glavarjeve bolnišnice. Udeleženci so ugotavljali, kako je bilo potrebno tudi to urediti ter izražali hvaležnost vodstvu naše občine in župnije za dostojno ureditev zemeljskega slovesa od naših dragih.


Slovesnosti so se poleg glavnega govornika župana Stanislava Poglajna udeležili tudi podžupan Igor Štebe, direktorica Občinske uprave Občine Komenda mag. Majda Ravnikar, uslužbenci občinske uprave, svetniki Občinskega sveta Občine Komenda, predsedniki društev v naši občini in drugi predstavniki občinskih in cerkvenih organizacij.

Jožef Pavlič


Fotografije: Jožef Pavlič    

 

Oglejte si tudi