Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Župani tekli skupaj z udeleženkami Mido 2019

Statistika je neprizanesljiva in številke razkrivajo, da v Posočju za rakom na dojki zboli vsaka sedma ženska, v Sloveniji vsaka deseta. Zato so prizadevanja posoškega društva za zdrave dojke izjemnega pomena za nadzor nad to zahrbtno boleznijo in preprečevanje njenih posledic, podpora pa mu vsako leto raste. Tudi letos je povpraševanje za udeležebo na letnem srečanju Mido 2019 presegalo število mest, organizatorjem pa so podporo izkazali tudi župani vseh treh posoških občin ter poslanec Matjaž Nemec, ki so skupaj z udeleženkami odtekli del teka Sozvočje.

 

Tek Sozvočje, ki so ga organizatorji ob letošnji 5. obletnici vpeljali v program, je imel simbolično noto povezovanja, saj so tekači tekaških društev in klubov ter članice društva tekli z različnih koncev posoške regije proti Tolminu, si vmes podajali štafeto in iz njenih delov na koncu sestavili glasbilo. Del trase ob reki Soči so v soboto odtekli tudi Valter Mlekuž, Marko Matajurc, Uroš Brežan in Matjaž Nemec, ki so pod vasjo Prapetno prevzeli štafeto iz smeri Mosta na Soči in jo po nekajkilometrskem teku kot prvi popeljali na oder tolminske športne dvorane. Pri tem pa izkazali zadovoljivo mero telesne pripravljenosti, saj so s tekom brez težav opravili in udeleženkam spregovorili tudi nekaj besed.

 

»Gibanje je pomemben del zdravega življenja in vabilo na to prireditev je bilo s tega vidika dobrodošlo. Z veseljem sem se odzval, uživali smo v teku in tudi v tej družbi. Čestitam organizatorkam za vse, kar delajo v Posočju. Njihova pozitivna energija se čuti tudi pri nas in župani ji poskušamo slediti, pobude, ki jih dekleta in žene podajajo, poskušamo spravljati v življenje,« je dejal župan Tolmina Uroš Brežan ter dodal: »Župani se vedno trudimo za dobrodelnost. Z Valerjem sva bila v tej dvorani prisotna tudi pred letom, ko smo gostili nogometno tekmo z dobrodelno noto, tudi tedaj je bila dvorana polna in smo zbrali veliko denarja. Kadarkoli torej pride takšna pobuda, se rade volje odzovemo.«

 

Podobnega mnenja je bil tudi župan Bovca Valter Mlekuž. »Izredno sem ponosen, da sem lahko tokrat spet del te zgodbe. Vsi vemo, da bi moral biti zdaj že na letalu za Kubo in tisoč izgovorov sem dobil, da nisem šel. Eden od njih je tudi udeležba na Midu. Zakaj sem se odločil pomagati? Ker imam rad to dolino in njene ljudi. Živim v Čezsoči, delam v Bovcu, korenine imam v Sužidu, najstniška leta pa sem preživel na domačiji v Zatolminu. Človek ne more biti bolj vesel, kot da naredi nekaj dobrega. Župani smo se tudi odločili, da bo vsaka občina društvu enkrat tedensko prispevala svoj avtomobil za vožnjo na preglede v Novo Gorico. Pri tem pa se zahvaljujem tudi našemu prijatelju Matjažu, ki nam odpira vrata na ministrstvih. Tudi tam je treba namreč povedati, da v tej dolini živijo ljudje, delavni in zelo dobri po srcu. Omogočiti nam morajo, da mamograf pripeljemo v našo dolino,« je dejal Mlekuž.

 

Kobariški župan Marko Matajurc je poudaril pomen udeležbe županov in politikov na takšnih dogodkih. »Gibanje je zdravje in tudi pri tem projektu gre za zdravje, zato je prav, da ga tudi mi župani podpiramo. Naša prisotnost je pomembna tudi z vidika širše družbene podpore in odmevnosti dogodka, saj smo mi tisti, ki smo izpostavljeni posamezniki, ki lahko naprej povedo, kakšne so potrebe in zahteve naše okolice.  Vsi se zavedamo, kakšne težave imamo zaradi oddaljenostjo od središča države, zato se bomo s skupnimi močmi borili, da se to spremeni in da bi mamograf pripeljali v našo dolino. Bi pa rad vse povabil 27. decembra tudi v Kobaridu, ko bomo gostili koncert Slovenskega okteta, izkupiček pa bo šel prav Društvu za zdrave dojke,« je povedal Matajurc.

 

In kaj je dodal poslanec Matjaž Nemec? »Zadnjih nekaj let me gospa Vera Kanalec redno obvešča, kako je društvo postalo pravo gibanje, ki se ne dotika le Posočja, marveč širše regije. Tudi odziv to kaže, saj število udeleženk raste, naša obveznost pa je, da se odvzovemo na te pobude. Bi pa pri tem rad povedal, da ste vse žene tudi ogledalo nam moškim, ki smo pri pogovorih o podobnih težavah bolj sramežljivi,« je poudaril Nemec.

 

Foto Tanja Volarič Karlo

 

 

Oglejte si tudi