Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Preventivni program SVIT

Letos obeležujemo 10. obletnico delovanja preventivnega programa SVIT. Preventivni program je državni nacionalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb na danki in debelem črevesju. Program je namenjen vsem moškim in ženskam od 50 do 74 leta, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje.

 

Rak debelega črevesja in danke je četrti najpogostejši rak v Sloveniji. Bolezen se razvija dolgo, največkrat brez očitnih bolezenskih znakov. Na steni debelega črevesja se pojavijo spremembe, ki jih imenujemo polipi. Ti lahko povzročajo šibko, očem nevidno krvavitev. Če polip odkrijemo in odščipnemo pravočasno, preprečimo nadaljnji razvoj bolezni. Tudi v začetni fazi je bolezen popolnoma ozdravljiva, oseba pa ohrani tudi kvalitetno življenje. 


Kljub temu, da je program brezplačen, odvzem blata v domačem okolju neboleč, nezamuden postopek, bolezen pa zahrbtna in visoko smrtna, je v letu 2018 v občini Bohinj oddalo vzorčke blata le 65,83% vabljenih. Da bi vam pri odločitvi čim bolj pomagali, vam ustrezno svetovali in vas spodbudili k izpolnitvi vprašalnikov ter oddaji vzorčkov blata, smo vam v Zdravstvenem domu Bohinj na voljo vsak delovni dan po predhodnem dogovoru na 030 708 565 ali preko e-pošte zvcbohinj@zd-bohinj.si.

 

Ne oklevajte in poskrbite za svoje zdravje tudi tam, kamor vaše oko ne seže!

 

Tina Vovk, diplomirana medicinska sestra
Zdravstveno vzgojni center Bohinj

Oglejte si tudi