Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

V Kobaridu obeležili 50-letnico srečanj Slovencev z obeh strani meje

Srečanja prebivalcev Posočja in zamejcev iz Italije štejejo že 50 let, visok jubilej pa so letos obeležili prav v Kobaridu, ki je gostil tudi večino dosedanjih srečanj. Na prireditvi v Kulturnem domu, v kateri so se zbrali vsi vidnejši predstavniki organizacij in inštitucij ob meji, pa tudi predstavniki države s predsednikom RS Borutom Pahorjem na čelu, je bilo čutiti željo, da se v prihodnje še okrepi sodelovanje ob in čez mejo, saj to prinaša neslutene možnosti razvoja obema stranema.

 

Ob prijetnem kulturnem programu, ki so ga oblikovali pevski nastopi Buških čeč, mešanega zbora Sv. Anton in zamejske skupine Fajna banda, so se v osrednjem delu dogajanja pred podelitvijo Gujonovih nagrad zvrstili trije govorci. Župan Občine Kobarid Marko Matajurc je poudaril, da je jubilej predvsem priložnost, da si Slovenci tega območja obljubijo, da se bodo še naprej trudili ohranjati slovenski narod in kulturo v tem prostoru. V imenu zamejskih Slovencev je spregovoril David Klodič, ravnatelj Osnovne šole Špeter. Poudaril je pomembnost tradicionalnih srečanj za zamejske Slovence in ohranjanje maternega jezika. 

 

Osrednji slavnostni govorec večera predsednik RS Borut Pahor pa se je najprej zahvalil očetom tradicionalnih novoletnih srečanj, ki so pred pol stoletja na skromnejši način, a z veliko vizijo zasnovali srečanja, ter njihovim naslednikom iz treh občin, ki s prizadevnostjo ohranjajo to pogumno idejo. Dejal je, da meje, kot smo jo nekoč poznali na tem območju, danes ni več. "Vsi smo bili navajeni tega sožitja in sobivanja, vendar je bila geopolitika taka, da je bilo to sožitje do neke mere omejeno z mejo," se je tedanjega časa spomnil predsednik Pahor in spomnil tudi na tiste meje, ki še danes obstajajo v glavah. Ob tem je dejal, da je danes naš skupen evropski dom velika priložnost, da v zedinjeni Evropi vsak živi svojo lastno nacionalno identiteto, ob tem pa vsi skupaj gojimo tudi svojo evropsko identiteto. "Za vse, ki verjamemo v evropsko prihodnost in v to, da lahko znotraj nje in samo znotraj nje vsak od nas goji tudi nacionalno identiteto in vse druge identitete, je pred nami ogromno priložnosti in možnosti, ki jih v naslednjih letih ne smemo zamuditi, če nočemo, da bi se zgodovinske silnice obrnile nazaj. To je naša odgovornost," je pozval predsednik Pahor, ki srčno verjame, da je to odgovornost sedanje generacije našim prihodnjim rodovom, česar se kot predsednik republike zaveda in si bo za to še naprej prizadeval. 

V sklepnem delu slavnostnega govora je predsednik republike Občinam Bovec, Kobarid in Tolmin vročil posebno zahvalo za 50 let skrbnega povezovanja s Slovenci Videnske pokrajine. Zahvale so v imenu občin prejeli župani Valter Mlekuž, Marko Matajurc in Uroš Brežan. 

Eden od vrhuncev večera, ki ga skupaj organizirajo vse tri občine ob podpori UE Tolmin, Javnega sklada za kulturne dejavnosti in zvestega sponzorja Zavarovalnice Triglav, je bila tradicionalna podelitev Gujonovih priznanj, ki ju vsako leto prejmeta osebi ali organizaciji iz zamejstva, ki sta odigrali vidnejšo vlogo v kulturnem in družbenem življenju Slovencev v Videnski pokrajini. Letos sta ju prejela Ada Tomasetig, pisateljica in prevajalka, ki narečno besedo domala vse življenje goji v knjigi in besedi, in Zavod za slovensko izobraževanje iz Špetra, ustanovitelj in upravitelj dvojezične šole v tem kraju. Posebej pa se je župan Občine Kobarid v imenu svoje inštitucije zahvalil Zdravku Likarju za vlogo, ki jo je  v 47 letih aktivnega delovanja odigral pri povezovanju in ohranjanju stikov med Slovenci z obeh strani meje.


Že pred osrednjo prireditvijo se je v prostrih Občine Kobarid odvilo tudi srečanje predsednika RS Boruta Pahorja z župani posoških in zamejskih občin, za katerega je dal pobudo letošnji gostitelj Marko Matajurc.  Župani in predstavniki zamejskih slovenskih organizacij so predsedniku republike predstavili življenje v obmejnem prostoru ter izzive in trende, s katerimi se srečujejo in jih zaznamujejo. Predsednik se jim je zahvalil za povabilo in dejal, da so spremembe v veliki meri odvisne od naše volje. "Ko se zdi, da ne moremo ničesar storiti, se moramo spomniti, da imamo otroke in vnuke," je poudaril.

 

Foto Tanja Volarič Karlo in Urad predsednika RS

Oglejte si tudi