Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
8°C
4172

Poslovil se je Metod Bajt, častni občan občine Kobarid

Metod Bajt je bil eden najbolj vidnih kulturnih ustvarjalcev Gornjega Posočja. Bil je vsestranski glasbeni delavec, ustanovitelj okteta Simona Gregorčiča in njegov umetniški vodja, izvrsten pevec in dirigent, ki je zaznamoval mnoge rodove in pomembno obogatil glasbeno dogajanje in ustvarjanje na zahodu Slovenije. Bil je vodja moškega pevskega zbora Poljubin, mentor mladim pevcem in svojčas gonilna sila glasbene skupine Dednina, ki se je posvečala ljudskemu izročilu. Leta 2018 je prejel tudi najvišje priznanje, naziv častnega občana občine Kobarid.

Rojen visoko nad reko Sočo, v vasici Libušnje, le streljaj od Gregorčičevega Vrsna, ga je že v mladosti zaznamovala glasba, s katero se je najprej spoznaval kot organist v cerkvi. Čeprav se je po poti fomalnega izobraževanja podal v tehnične vode in se izšolal za orodjarja, je glasba prežemala vsak delček njegovega življenja. Kar 12 let je vodil zbor na domačih Libušnjah, ustanovil vokalno skupino Klicarji, za tem kvintet Planinski raj, pel pa tudi v moškem pevskem zboru tovarne igel v Kobaridu (TIK). Po potresu leta 1977 je z močno teoretično in praktično glasbeno podlago ustanovil oktet Simona Gregorčiča, tedaj še pod imenom Zarja, in postavil temelje izjemni zasedbi, ki ji je ostal zvest do konca življenja. Kar 32 let je bil njen idejni vodja, z drugimi člani v tem času zbral nastope na različnih celinah in marsikje po Evropi, ob tem pa še vedno našel čas, da je svoje bogato glasbeno znanje prenašal na najmlajše. Leta 1991 je sočasno prevzel še vodenje zbora iz Poljubinja in leta 2006 požel veliko priznanje, ko je ob 100. obletnici Gregorčičeve smrti v Cankarjevem domu dirigiral stočlanskemu združenemu moškemu pevskemu zboru Zgornjega Posočja.

Kot skladatelj je stal za več kot 40 priredbami, predelavami in avtorskimi skladbami, večinoma za moški zbor, bil je tenorist in harmonikar, skupaj z Glasbenonarodopisnim inštitutom je k življenju obudil številne ljudske pesmi, največ iz Posočja in Benečije, bil pa je dejaven tudi v folklorni skupini Razor. Svoj delež je prispeval pri izdaji dveh kaset, videokasete in petih zgoščenk okteta Simon Gregorčič in vokalne skupine Dednina.

 

Z Metodom Bajtom sta bila glasba in kulturno dogajanje v Posočju drugačna. Bogatejša. Lepša. S tem so bila lepša tudi življenja ljudi.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi