Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Podjetje TIK z ministrom obeležilo 60 let delovanja

Da se je Kobarid razvijal in rasel tudi po zaslugi najvčjega podjetja v kraju, Tovarne igel Kobarid, se zaveda domala vsak občan, saj je skoraj ni družine, v kateri vsaj nekdo, pogosteje pa celo več njih ne bi vsaj del življenja preživel v TIK. Te dni je podjetje obeleževalo 60-letnico obstoja, ob kateri ima veliko razlogov za veselje, saj si uspešno utira pot na evropske trge.

 

 V podjetju so ob tej priložnosti pripravili tudi svečanost, na kateri so skupaj z visokimi gosti, med katerimi sta bila tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in eden najbolj izpostavljenih gospodarstvenikov v državi Marjan Batagelj, sicer tudi lastnik TIK, obeležili ne le visoki jubilej, marvč tudi novo linijo katetrov, s katerimi so letos naredili še en velik korak na evropski sceni. In prav to je tisto, kar vse najbolj veseli: TIK je namreč z roba preživetja, ko je že vse kazalo na njegovo zaprte, postal pomembna gospodarska sila, ki se ji odpira vse bolj pomemben prostor tudi na evropskem trgu. 

 

“Podjetje danes deluje na področju medicine v visoko konkurenčni in regulirani branži. Vsi vemo, da je bilo zanj posebej občutljivo obdobje pred in po osamosvojitvi, ko se je soočilo z izgubo tradicionalnih trgov. Večina pogramov je zdaj last lastnega razvoja, znanja in tehnologij. Kratica Tik, ki je še nedolgo nazaj pomenila Tovarno igel Kobaid, pa zdaj poudarja tradicijo, inovativnost in kakovost. Z novim lastnikom, družbo Postonjska jama, je slogan še bolj zaživel, Katja in Marjan, ki posredno prek družbe Certa in Postonjska jama upravljata TIK, sta z vstopom v lastništvo pomagala oblikovati vizijo postati razvojno in ne le proizvodno podjetje. Pomagala sta, da smo znanju postavili parvo ceno in poskrbela za 430 nekdanjih zaposlenih, ki so pred več kot 20 leti zaradi konverzije neizplačanih plač v lastnike deleže postali astniki družbe. Konsolidacija lastnitva tako ni pomenila le korak k učinkovitemu upravljanju družbe, pač pa pošteno plačilo vsem tistim, ki so to že zdavnaj odpisali,« je ob tej priložnosti povedala direktorica Petra Borovinšek. Pri tem pa napovedala tudi ambicozne korake v prihodnje. 

 

»Z novim lastnikom smo se odločili za letošnje investicije v višini kar 1,5 milijona evrov za izgradnjo dodatnih čistih prostorov, ki jih podjetje nujno potrebuje za doseganje zastavljenih ciljev. Danes smo izvozno usmerjeno podjetje, ki več kot 85 odstotkov vseh izdelkov proda na tuje trge. Naš najpomembnejši proizvodni program so katetri, ki predstavljajo več kot 70 odstotkov vse prodaje. V segmentu urinskih katetrov so se investicije v razvoj najbolj obrestovale, saj smo zaključili razvoj katetov lastne blagovne znamke Greencath. Z novo linijo za umakanje smo skupaj s slovenskim parterjem prejeli srebrno priznanje za inovacijo, ki ga podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije. Načrtujemo tudi že novo linijo za umakanje katetrov, ki bosta povečali našo produktivnost, in prodajo izdelkov pod lastno blagovno znamko. Vizija pa je postati eden od vodilnih evropski proizvajalcev medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo.« 

 

O odločitvah, da podjetju omogoči rast, je spregovoil tudi lastnik Marjan Batagelj. “Ko sem pred tremi leti, ko smo kupovali Certo, iskal navdih, kaj storiti s podjetjem TIK, pravzaprav nisem vedel nič o njem. Vsi so mi govorili, da je to nebodigatreba. A ko vidiš, da v tej družbi dela prek 160 ljudi, o teh ljudeh ne moreš govoriti kot o nebodigatreba. Vsi ekonomski izračuni so sicer kazali, da bi bilo bolje podjetje podati. Ampak nekaj mi ni dalo miru. Kako lahko družba s tako dolgim pedigrejem v enem trenutu pride na točko, prevlada ocena, da bi jo bilo najbolje prodati. Potem se je zgodil preskok. Morda je bila krica škatlica, ki jo imam v roki. Zelo stara je, našel sem jo v najstarejši kajži na Jezerskem. To je bila škatlica neke gospodinje, ki je očitno zelo rada šivala, v njej so namreč igle TIK. Ne vem, koliko so bile stare, ampak še vedno so uporabne. Tudi o logotipu podjetja nisem vedel nič, a je zgovoren. To je sadež macesna, ki se je že odprl. Njegove iglice so tako mehke, kot so mehke konice katetov. In tako skrbno ga je narava naredila, kot zaposleni naredijo milijone katetrov. Ta standard delovanja na področju medicinskih pripomočkov je nekaj neprecenljivega. Macesen je tudi drevo, ki v naravi kljubuje vetru, snegu, dežju, podobno, kot je TIK kljuboval 60 let, in je varuh rastlin, kot je morda TIK varuh stabilnosti v Kobaridu,” je dejal Marjan Batagelj.

 

Zahvalil se je tudi Branku Veliščku, nekdanjemu direktorju TIK, ter pojasnil, da je bržkone glavni »krivec«, da se je odločil prevzeti in voditi zgodbo podjetja v prihodnosti. “Izjemno me veseli, da so novi lastniki nadgradili tradicijo podjetja TIK. Da so spoznali, kako pomembno je v tem okolju močno podjetje, podjetje s tradicijo in podjetje, za katerega smo se številni ljudje trudili, da obstane in se razvija. Upam, da bodo doživeli čim manj tako težkih trenutkov, kakršnih smo doživeli mi, in da bo podobnih slovesnosti v prihodnje še več. Pet v tem podjetju preživetih let je bila zame največja šola življenja. Tedaj sem se naučil toliko, da mi nadaljnih 20 let ni bilo nič več težko,” je dejal Velišček. 

 

O pomenu podjetja je spregovoril tudi župan Občine Kobarid Marko Matajurc, ki se je posebej zahvalil Marjanu Bataglju za pogumno potezo, da ohrani podjetje in mu odprle krila za nov razvojni zagon. »Zelo smo ponosni na podjetje TIK, saj je že 60 let naš glavni zaposlovalec, ki ne daje kruha le krajanom, marveč celi dolini. Veseli me, da so naši ljudje v teh časih, ko je konkurenca neizprosna, sposobni enakovredno, če ne celo bolje slediti sodobnim trendom medicine. To dokazuje tudi nova linija katetrov. Ob odnosu do dela, kakršnega je čutiti v tem podjetju, se ne bojim za prihodnost. Vsi vemo, kako neizprosen je trg dela, kako težko je v teh časih priti do zaposlitve, zato se tudi mi kot občina trudimo in obvezujemo, da bomo podjetju v pomoč in podporo, kjer bo potrebno. Iskeno se zahvaljujem vsem, ki so skozi desetletja pomagali podjetju, da je prišel do sedanje stopnje razvoja, še posebej pa se zahvaljuje Marjanu Batagelju. Pred leti je še enkrat dokazal, da je tudi človek z močno čustveno inteligenco, ko se je odločil, da ne bo prodal, ampak gradil,« je dejal Matajurc. 

 

Nenazadnje pa je pri takšnem razvoju pomembna tudi pomoč držav, in prav to je poudaril tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. »Slovensko gospodarstvo je v dobri kondiciji po zaslugi takšnih podjetij, kot je TIK, in takih imamo v Sloveniji veliko. Ne sliši se dosti o njih, a slovensko gospodarstvo živi od tega, kar ustvarijo. Rad poudarim, da bodo naša podjetja še boljša, če bodo vlagala v raziskave in razvoj. Tega se zavedamo tudi v državi, zato smo v obdobju 2013-2020 raziskavam in razvoju namenili 276 milijonov evrov spobud za razne zadeve, od pilotnih projektov do kompetent na področju razvoja in strateških razvojnih partnerstev. Še posebej sem ponosen, da smo uspeli zadržati stoodstotno olajšavo za vlaganje v raziskave, razvoj. Vsa tista podjetja, ki se zavedajo, da je treba vlagati v raziskave in razvoj, če želijo obstati, so uspešna. Pomembno pa je tudi to, da so takšna visokotehnološka podjetja ne le v Ljubljani, marveč tudi na obrobju Slovenije in takšna podjetja pomembno prispevajo k temu, da ljudje ostanejo v krajih, kot so vaši. Mi kot država pa bomo skrbeli, da bodo pogoji za investiranje v podjetništvo,v nova delovna mesta, v področja. V nasprotnem nas v takšnih krajih ne bo več.«

Oglejte si tudi