Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
4°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Podpisali smo Pogodbo o sofinanciranju operacije »Mikro daljinsko ogrevanje na lesno biomaso Kobarid«

Ena večjih naložb Občine Kobarid je izgradnja centra za mikrodaljinsko ogrevanje na lesno biomaso, ki bo nudil moderen, udoben in energetsko učinkovit način ogrevanja ter priprave tople vode. Ocenjena vrednost naložbe znaša okoli 320 tisoč evrov in vključuje izgradnjo kotlovnice na lesno biomaso, moči 300 kW, ter izgradnjo 291 metrov toplovoda. Občina Kobarid je nepovratna sredstva za njeno izvedbo pridobila na razpisu v okviru Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014–2020.

Ogrevanje na lesno biomaso je naravi prijazno, saj ne povzroča dodatnih emisij ogljikovega dioksida in prinaša dolgoročno cenovno stabilen način ogrevanja ter obenem pripomore k ustvarjanju novih virov v kmetijskem in gozdnem gospodarstvu, krepi podjetja s tega področja in s tem prispeva k preprečevanju grozečega zapuščanja podeželja in padanja kupne moči. Razlogi za izgradnjo centra so na eni strani v Lokalnem energetskem konceptu zastavljeni cilji o prehodu ogrevanja na obnovljive vire energije in spodbujanju skupnega ogrevanja na lesno biomaso, na drugi strani pa tudi stroškovna optimizacija ogrevanja javnih stavb ter s tem povezani pozitivni finančni učinki za občino.

 

V petek, 11.maja 2018 je direktor Javnega podjetja DEJMAN d.o.o Jernej Bric z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem podpisal Pogodbo za dodelitev nepovratnih Evropskih kohezijskih sredstev za izgradnjo centra za mikrodaljinsko ogrevanje na lesno biomaso v Kobaridu.

 

Center se bo nahajal v neposredni bližini telovadnice. Odjemalci toplote bodo javne stavbe, ki se trenutno ogrevajo na utekočinjen naftni plin iz skupnega plinohrama: OŠ Simona Gregorčiča Kobarid s telovadnico, Vrtec pri OŠ Simona Gregorčiča Kobarid in Dom Andreja Manfrede.


Predvideva se, da bo investicija zaključena do začetka letošnje kurilne sezone.

Foto: Milan Štulc

Oglejte si tudi