Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Kobarid med razvojno prodornejšimi občinami 2018

Občina Kobarid je bila med dvanajst finalistk za nagrado Zlati kamen izbrana zaradi preboja na področju turizma in okolja. Plaketo je na srečanju občin Slovenije, konferenci Zlati kamen, prevzel župan Občine Kobarid Robert Kavčič.
V torek, 13. februarja 2018, je potekalo tradicionalno srečanje občin Slovenije, konferenca Zlati kamen. Gre za enega največjih in najpomembnejših dogodkov na področju lokalne samouprave v Sloveniji, ki vsako leto privabi številne udeležence iz slovenskih občin in predstavnikov ostalih zainteresiranih javnosti iz privatnega ter javnega sektorja. 

Priznanje v okviru izbora Zlati kamen podeljujejo najvišji predstavniki vlade, strokovnega sveta Zlatega kamna in zmagovalnih občin. Je edini tako velik dogodek, ki je hkrati tudi vrhunec večmesečnega raziskovalnega dela o razvojnem napredku Slovenskih občin v sklopu raziskovalnega projekta in izbora Zlati kamen. 

Na dogodku vsako leto razglasijo razvojno najbolj prodorne občine Slovenije, razpravljajo o aktualnih temah, ki se vežejo na izbor, predstavljajo dobre prakse in organizirajo bazar lokalnih dobrot iz vseh regij Slovenije.

Nagrado Zlati kamen podelujejo od leta 2012. V slovensko ISSO raziskavo je vključenih več kot petdeset ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti, ki se jih primerja skozi leta. Dodatna kvalitativna analiza vključuje analizo strategije, odprtosti občine ter vključenosti občanov v odločanje in aktivnosti. V analizo so avtomatično vključene vse slovenske občine, zato podatki predstavljajo dober pregled slovenskega okolja na ravni lokalne samouprave.

Letos je bila Občina Kobarid med dvanajst finalistk za nagrado Zlati kamen izbrana zaradi preboja na področju turizma in okolja. 

V obrazložitvi izbora so zapisali, da sodi po merljivih kazalnikih med najbolj dinamično razvijajoče se turistične destinacije pri nas. V času zadnjega mandata so v kraju povečali vložke v okolje, kar je predpogoj za razvoj zelenega turizma. "Med zanimivimi prijemi omenimo uspešno uvedbo lokalnega avtobusa, ki povezuje središče z glavnimi turističnimi zanimivostmi v občini in celo v sosednji Furlaniji," so zapisali.

Poudarili so prizadevanja občine za zagotavljanje javnega prevoza, osnovnošolskega izobraževanja tudi po hribovskih vaseh, primerne kanalizacijske infrastrukture ter predvsem za ohranjanje neokrnjenega in čistega okolja. 
"Trudimo se na mnogih področjih, tako da jaz mislim, da smo zasluženo izbrani med najbolj prodorne slovenske občine. Vendar to ni delo le ene ekipe, pač pa tudi prejšnjih županov in županje ter njihovih ekip, to je en dolgoročni proces, ki prinaša rezultate," je ob razglasitvi finalistov povedal župan Občine Kobarid Robert Kavčič in dodal: "Naš pogled je usmerjen naprej, v razvoj naše občine na vseh področjih dela in življenja občank in občanov. Vedno nove ideje in vlaganja v različne pridobitve našega prostora pa širijo možnosti in odpirajo še širši pogled v prihodnost Občine Kobarid," 

Brezposelnost v občini Kobarid je ena najnižjih v Sloveniji. Oktobra 2017 je znašala le 5,5 odstotka, povprečna bruto plača pa 1339 evre. Občina Kobarid meri 192,7 kvadratna kilometra in ima 4117 prebivalcev.

 

"Ne vem, če smo ravno najboljši v Sloveniji, trudimo pa se, da bi našim občanom zagotovili najvišjo stopnjo kvalitete življenja v občini ter dali vse ugodnosti, ki jih imajo večji in bolj razviti kraji. Trudili se bomo tudi v prihodnje" je zaključil kobariški župan. 

Nagrada za razvojno najbolj prodorno občino leta 2018 je šla v Kočevje. Regijske zmagovalke so še Ajdovščina, Ruše in Radlje ob Dravi. Iskrene čestitke! 

Več o nagrajencih: http://www.zlatikamen.si/clanki/zlati-kamen-/zlati-kamen-2018-kocevje/

Foto: Planet GV

Oglejte si tudi