Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Tradicionalna spominska slovesnost pri kostnici nad Kobaridom

V soboto, 20. oktobra, je pri kostnici nad Kobaridom potekala tradicionalna spominska slovesnost s spomin padlim v prvi svetovni vojni. 

Na spominski slovesnosti v organizaciji Italijanskega konzulata v Kopru sta uvodoma vse zbrane pozdravila in nagovorila generalni konzul Republike Italije v Republiki Sloveniji Giuseppe D'Agosto in župan Občine Kobarid Robert Kavčič.


V nadaljevanju slovesnosti je spregovoril veleposlanik Republike Italije v Sloveniji Paolo Trichilo. Izpostavil je, da je spominska slovesnost dolžan poklon, ob katerem se je vredno zamisliti nad preteklostjo in si jo vzeti k srcu kot opomin za jutrišnji dan. "Biti skupaj na tem mestu ne izpričuje samo pripravljenosti, da se preteklosti spominjamo, ampak je to pomembno tudi za to, da pokažemo, kaj vse smo od nastanka Evropske unije s skupnimi močmi znali zgraditi. Med evropskimi narodi so se uveljavili mir, prijateljstvo in sodelovanje," je zaključil Trichilo. 

Zbrane je nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Klemen Grošelj. Poudaril je, da so »krvave bitke, trpljenje in obup, a hkrati upanje in pričakovanje med vojaki vojskujočih se strani v boljši jutri, naše Zgornje Posočje zapisale v učbenike svetovne zgodovine in zemljevide prve velike vojne 20. stoletja."
Italijanska kostnica nas po besedah državnega sekretarja dr. Klemna Grošlja nagovarja tudi z močnim sporočilom, ki je opomin vsem nam danes tukaj in vsem prihodnjim rodovom, kam nas lahko privedejo delitve med evropskimi narodi in kako krvava ter tragična je zgodovina teh prostorov in celotne Evrope.

Zbrani so se poklonili padlim in položili vence k italijanski kostnici, kjer so pokopani italijanski vojaki padli med prvo svetovno vojno. Spominska slovesnost se je nadaljevala na kobariškem pokopališču, kjer so se poklonili padlim borcem NOB in k spomeniku položili vence. 

 

Foto: MORS, Aljozij Mohorčič in Vojko Hobič

Oglejte si tudi