Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Spominska slovesnost v Plazeh za Breginjem

V Plazeh na planini Tam na lepem Brdu ob desnem bregu Črnega potoka za Breginjem je 14. marca 1944 ob napadu Nemcev padlo 22 žrtev: 20 fantov, ena žena in en pastir. To se je dogodilo zgodaj zjutraj s pomočjo izdajalca, ki je Nemce pripeljal tja po skrivnih stezah.

 

Nekaj dni prej se je 2. Bataljon Briško – beneškega odreda razdelil na dva dela: 57 borcev je odšlo v napad na Belveder pri Vidmu in so tam 13. marca dosegli enega največjih uspehov Briško – beneškega odreda. Uničili so 9 letal, dva kamiona in en avto, zažgali dve baraki z vojaškim materialom in strelivom in onesposobili 30 sovražnikov. Veliko jih je bilo ranjenih.

 

Ostali, okoli 40, so bili v taboru v Plazeh in sprejemali novince v partizanske vrste. Tabora Nemci niso presenetili, saj so jih pred obkolitvijo opazile partizanske straže. Zaradi tega se je večina starejših partizanov pravočasno umaknila, v spopadu pa so umrli tisti, ki so poskušali prepričati mlade fante,  naj zbežijo in se rešijo. Padlo je 5 starejših partizanov in en Rus, ki je ščitil umik. Pa tudi partizanka, bolničarka iz Furlanije, ki se je vrnila po nahrbtnik svojega moža in še trije možje.  16 mladih fantov s Kobariškega  pa se je stisnilo v stajo in po pripovedi preživelih, prestrašeno od bobnenja strelov menilo, da jih bodo  Nemci pustili pri miru, saj so komaj prišli v tabor. Nemci so jih postrelili, le eden je ranjen obležal pod kupom ustreljenih in preživel ta napad in tudi vojno. Nemci niso prizanesli tudi pastirju na planini, saj so ga  ustrelil.

Po tem dejanju so se Nemci hitro umaknili, saj so se taboru bližali tisti, ki so se vračali iz akcije na Belveder, in tisti, ki so se ob nenadnem napadu Nemcev umaknili.

 

Ob 70-letnici, bo temu dogodku  posvečena spominska slovesnost pri spominskem obeležju v Plazeh,  v soboto, 31. maja 2014, s pričetkom ob 11. 00 uri . Slavnostni govornik bo predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Slovenije, Tit Turnšek. V kulturnem programu bodo sodelovali: Mlade pevke iz Sedla, učenci Podružnične šole, Breginj in recitator.

Organizatorji: KO ZB Breginj, KO ZB Kobarid in Združenje za vrednote NOB Bovec, Kobarid, Tolmin, vabijo vse, da se udeležijo te spominske slovesnosti. Planinsko društvo Kobarid, sekcija Breginj bo tega dne organiziralo pohod iz starega jedra Breginj s pričetkom ob 8. 30 uri do prireditvenega prostora ob spominskem obeležju v Plazeh.

 

Vojko Hobič

 

Oglejte si tudi