Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Praznovanje v Idrskem

Petek pred krajevnim praznikom - svetim Rokom je bil v vasi Idrsko pri Kobaridu, v »živi« vasi pod Matajurjem in Krnom, rezerviran za slovensko ljudsko in umetno pesem, za lepo domačo narečno besedo, za praznovanje.

Naši pevci in pevke so se z veseljem udeležili srečanja, saj jih tja vabijo že kar nekaj let zapovrstjo, da se z domačini in pesmijo skupaj poveselijo.

 

Letos so tam nastopili vsi trije naši zbori, moški, ženski in mešani. Predsednik društva Tine Černilogar je na začetku prisotne lepo pozdravil, jim voščil ob prazniku in jih seznanil, da je doma v Dolenji Trebuši vseeno ostala straža in da na obisku ni vsa vas.

 

Pesmi trebuških pevcev pod vodstvom Mateja Kavčiča in Slavice Zanin, ki pojejo o domačih krajih, so bile zelo lepo sprejete, predvsem skladba Pojdem v Benečijo, v kateri se je še posebej izkazal solist Milan Rutar.

Na koncertu je sodelovala tudi skupina Pomladni dan, ki je zaigrala in zapela na star način, brez ozvočenja. Z zanimivimi skeči v narečju pa so se izkazali mladi domačini.

 

Po nastopu so se z dobro hrano izkazale gospodinje. Tudi kakšen kozarček za dobro voljo ni manjkal.

Večer je bil deževen, a je organizator Krajevna skupnost Idrsko postavil šotor in tako nastopajoče in poslušalce obranil pred dežjem, prijazni domačini pa so pevce in godce nagrajevali z lepimi aplavzi.

 

Lepo je bilo. Kljub temu, da so vsi upoštevali varnostne predpise in odganjali zloglasni Covid 19 z uporabo mask, zračenjem šotora in medsebojno razdaljo.

 

Naslednje leto se vidimo spet.

 

 

Tekst: M. Jež

Foto: A. Mohorčič, G. Uršič

Oglejte si tudi