Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Legenda.fest Vrsno 2018

V soboto, 4. avgusta vabljeni na Vrsno, kjer domačini pripravljajo etnološko družabno prireditev Legenda.fest 2018.
Legenda.fest je etnološko družabna prireditev, ki povezuje preteklost s prihodnostjo, mlade z mladimi po srcu, staro z modernim. Lahko bi rekli, da je Legenda.fest eden odmevnejših etnoloških praznikov daleč naokoli. 

Dogajanje se bo odvijalo na Vrsnem, kjer bodo na osrednjem trgu postavljene pisane stojnice z domačimi izdelki in pridelki - od domačih mlečnih in medenih izdelkov, pa do naravne kozmetike, lesenih izdelkov, ekološko pridelane zelenjave in pestro ponudbo domače hrane naših prednikov - »budlje«, preprosta jed kot je krompir s skuto, sirna »župa«, štruklji, zabeljena polenta,.. 

Tekom dneva si bodo obiskovalci lahko ogledali kulturni program, otroci pa se bodo udeležili otroških delavnic z domiselnimi igricami in ustvarjalnicami. Zvečer se bo dogodek zaključil s plesom in zabavo.

Najbolj zanimiv in nekako tudi poučen del prireditve so prikazne točke oziroma postaje po celi vasi, ki obujajo stare običaje, ki zaradi modernega načina življenja tonejo v pozabo. Sodelujoči so oblečeni v stara oblačila in s starimi pripomočki ter orodji na vsaki od teh postaj prikazujejo določeno opravilo ali običaj. Nekateri prikazi so že tradicionalni in so prisotni vsako leto kot npr.  spuščanje sena po žici, ki je napeta nad vasjo, praženje in kuhanje kave, žganjekuha, itd… Letos pa organizatorji pripravljajo posebno potovanje v stare običaje dvorjenja in poroke. 
Po vasi bomo slišali vaško petje ubranih moških glasov, obiskovalci bodo lahko poskusili omamno dišečo sveže praženo kavo, domače žganje, v velikanskem kotlu skuhano polento in prisluhnili zgodbam ljudi, ki se še spominjajo svojega otroštva, katerega delček je prikazan v celotnem dogajanju.

"Smeha, veselja in prijetnega vzdušja ne manjka, obiskovalci vseh generacij pa se z veseljem vsako leto vračajo, oziroma jih je iz leta v leto več. Tudi vas vabimo, da doživite to izkušnjo in se z nami podate nazaj, nazaj v Planinski raj…" z navdušenjem pripovedujejo in vabijo organizatorji letošnjega Legenda.fest 2018.

 

 

Tina Sivec

Oglejte si tudi