Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Jestival okusov in umetnosti v Kobarid privabil ljubitelje dobre hrane in kulture

Okusi in umetnost na 5. JESTIVALU v Kobaridu so ta vikend zaokrožili Festival pohodništva v Dolini Soče. Kljub slabšemu vremenu, je bogat program privabil veliko obiskovalcev, ki so v Kobaridu ves dan uživali ob prepletu kulinarike in umetnosti. Tudi letos se je predstavilo okoli 40 razstavljavcev kulinaričnih dobrot, sveže pripravljenih jedi, izdelkov domače obrti in eksponatov lokalnih umetnikov. Množica obiskovalcev je okusila pristne okuse in občutke doline Soče — kobariške štruklje, postrv, friko in mojstrsko izdelane sire.
Tradicionalna prireditev v Kobaridu je že peto leto zapored ponudila najbogatejšo  tržnico lokalnih pridelkov, izdelkov, dobrot in umetnin. Projekt je bil sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Tradicija, začinjena s sodobno kreativnostjo kuharskih mojstrov, povezanih v Kobariški gastronomski krog, je že od začetka vodilo Jestivala okusov in umetnosti.


Jestival okusov in umetnosti je v družbi letošnje Miss Slovenije Lare Kalanj uradno odprl župan Občine Kobarid  Robert Kavčič. Zahvalil se je organizatorju za izvedbo dogodka in povedal, da občina Kobarid na različne načine spodbuja lokalno - od hrane do izdelkov, kulture in dediščine. 

Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo! je vodilo letošnje Miss Slovenije Lare Kalanj, ki se je na JESTIVALU  seznanila z lokalnimi ponudniki in bogato lokalno ponudbo. Pridružila se je tudi delavnici izdelovanja Kobariških štrukljev Osnovne šole Kobarid in Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih pri izdelavi idrijskih žlikrofov. Preizkusila se je v klekljanju in podelila medalje najboljšim kolesarjem, ki so se v okviru Jestivala podali na pot do Drežniških Raven.

 

Glavna zvezda Jestivala okusov in umetnosti ostajajo znameniti Kobariški štruklji. Kraljevali so na krožnikih, o njih so na glavnem odru spregovorili lokalni kuharji in drugi ponudniki specialitet. Obiskovalci so si ogledali postopek izdelave kobariških štrukljev izpod rok mladih kuharskih ustvarjalcev Podružnične šole Drežnica in OŠ Kobarid.


Jestival je v prvi vrsti Festival, na katerem se dobro je. Za to so poskrbeli v kuhinji Restavracije Topli val, Turistične kmetije Jelenov breg, Hiše Polonka in Hiše Franko ter Društva Samooskrba Kobarid. Obiskovalci so lahko okusili dobrote iz postrvi (Faronika), sire petih sirarjev (Ekološka kmetija pri Kumru, Sirarstvo Milk, Ekološka kmetija Cuder, Sirastvo Sovdat, Kmetija Gabršček), lokalno pivo Feo, kavo Coronini Cafe, med domačih čebelarjev, domači sladoled, tortice, marmelade, ..

 

Lanskoletna zgodba Jestivala je bila letos nadgrajena z dobrotami in kulturo iz idrijskega. Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica je prikazalo postopek izdelovanja idrijskih žlikrofov. V Zeleni hiši sta razstavljala Društvo klekljaric idrijske čipke (razstava Čipka in še kaj…) in domačinka Petja Berginc z naslovom Preplet elegance in domišljije. Razstava je na ogled do konca tedna. 

 

Pridih umetnosti je na glavnem odru z ljudskimi pesmimi pričarala Skupina ljudskih pevk Korenine. Obiskovalce so nasmejali igralci Gledališke skupine Globočak – Kambreško, igralci Turističnega društva Planinski raj Vrsno pa so prikazali delček predstave s prireditve LegendaFest 2018. Zelo obiskane so bile ustvarjalne delavnice Metke Štrukelj in Damjane Skubin.  Obiskovalci so okrasili nakupovalne torbe in se seznanimi z idejo o nadomeščanju plastičnih vrečk za nakup sadja, zelenjave, mesa,… ter zdelavali ptičje hišice iz recikliranih materialov. 

 

Tudi letos je na Jestivalskem trgu potekala okolju prijazna akcija izmenjave oblačil in številni obiskovalci so oblačila, ki jih ne nosijo več zamenjali za kakšen drug kos garderobe.

 

Jestivalsko dogajanje se je zaključilo s koncertom Ota Pestnerja in Omarja Naberja. V koncert sta ju s popevkami uvedli pevci Mešanega pevskega zbora sveti Anton iz Kobarida.

Slike povedo več kot tisoč besed, zato vas vabimo k ogledu foto utrinkov, ki sva jih za vas posnela Nataša in Janko. 

 

Oglejte si tudi