Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

STROKOVNA EKSKURZIJA V VAL GARDENI

Na povabilo največjega proizvajalca žičniških naprav, družbe Leitner, so s predstavniki Sončnega Kanina in Občine Bovec udeležili strokovne ekskurzije v Val Gardeni, kjer so si ogledali več naprav, ki bi bile lahko primerne tudi za zimsko poletni center Kanin.

Delegacijo je vodil župan Občine Bovec Valter Mlekuž, predstavniki Leitnerja, ki sicer pod svojo streho združuje tudi številne druge proizvajalce žičniških in drugih sistemov za smučišča povsod po svetu, so gostom pokazali čisto vse sisteme, od žičniških naprav, sistemov za zasneževanje skupaj s črpališči, smučarskih prog, pogonov, garaž, vse do VIP kabin, ki so nameščene na eni od dostavnih žičnic in pomenijo nadstandard s štirimi fotelji, hladilnikom za pijačo, ogrevanimi sedeži, mizico in drugim luksuznim udobjem.

Letos se celotno območje Dolomitov oziroma vsa italijanska smučišča na tem območju spopadajo s pomanjkanjem snega, zato vsa živijo samo na račun izdelave tehničnega snega. V Val Gardeni imajo v ta namen jezero s 77 000 m³ vode, letos pa so za zasneževanje porabili že 280 000m³ vode. Proge so izvrstno pripravljene, seveda pa s smučiščem živi ves turistični potencial v dolini in obratno.

Srečali so se tudi z Vincentom Tassarjem, direktorjem STEM International, pripravljavcem idejnih zasnov za Kanin, ki je predstavil tudi zadnjo različico v Bovcu izbranega idejnega projekta. S strani predstavnikov Sončnega Kanina in Občine Bovec je bilo podanih še nekaj manjših pripomb, ki jih je pripravljavec upošteval in bo do konca tega tedna Občini Bovec dostavil idejno zasnovo, primerno za prvo javno predstavitev. Ta idejni projekt bo tudi osnova za začetek pogovorov z evropskimi institucijami, seveda pa tudi za naročilo in izdelavo PGD.

»Videli smo vse tehnične podrobnosti in seveda to, kako lahko neko majhno območje živi z in za smučišče. Če bomo tako sodelovanje med turističnim potencialom v dolini in upravljavcem na hribu ter obratno, dosegli tudi na Bovškem, potem smo vsi zmagali. Veseli me, da nam je Leitner pokazal njihove naprave, seveda pa se bomo z veseljem odzvali tudi morebitnemu povabilu drugih proizvajalcev,« je ob vrnitvi povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: MARIJAN SKORNIŠEK

Oglejte si tudi