Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

KRITERIJ ZADNJEGA SNEGA

Bovec in Kanin enkrat letno že desetletja privabljata člane Društva novinarjev športnikov Slovenije (DNŠS), ki z večdnevnim športno-družabnim dogajanjem, poimenovanim Kriterij zadnjega snega na Kaninu, nekako zaokrožijo zimsko sezono na Bovškem.

Bovcu in Kaninu so ostali zvesti v dobrem in slabem, in čeprav letos niso imeli sreče z vremenom, jih to ni preveč motilo. Kljub oblakom je povezano smučišče Kanin – Sella Nevea ponudilo izjemno pomladansko smuko. Po besedah tistih, ki so sproščeno vijugali po belih strminah na obeh straneh Kanina, je bil sneg enkraten in so bile proge izvrstno pripravljene. Smuka konec aprila na naravnem snegu je pač nekaj posebnega in v Sloveniji edinstvenega.

Po smuki so se okrepčali v Gostilni Pod lipco, tam pa so jih pozdravili tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, v.d. direktorja Javnega zavoda Sončni Kanin Marijan Skornišek in Rok Ovsenik, ki prevzema direktorsko mesto Sončnega Kanina.

»Zelo sem vesel, da se po toliko letih še vedno lahko srečujem z vami kot župan, seveda zadovoljen, da so mi občani zaupali še en mandat, in to s prepričljivim odstotkom zaupanih glasov. Seveda to jemljem kot dolžnost, da tudi v tem mandatu opravičim njihovo zaupanje. V preteklem mandatu smo dokazali, da si upamo in znamo, zdaj pa so pred nami pomembni in zagotovo ne lahki koraki tako na Kaninu kot tudi v dolini. Verjamem, da jim bomo skupaj z državo in EU tudi kos. Vam vsem se iskreno zahvaljujem za res korektno poročanje, kot sami vidite, pa se pri nas tako veliko dogaja, da je vaše poročanje iz naših krajev tudi upravičeno pogosto. Res pa je lepo videti tudi nekatere legende slovenskega novinarstva, ki bovško obiskujete vsa ta leta in nam s tem izkazujete tudi veliko čast. Že s svojo prisotnostjo vedno popestrite dogajanje v naših krajih in neposredno prispevate k boljšim poslovnim rezultatom v obdobjih, ko druga smučišča že zaprejo svoja vrata. Že zdaj se veselim, da vas bom lahko pozdravil tudi konec aprila v letu 2020,« je med drugim dejal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Generalna sekretarka DNŠS Meta Verbič se je županu zahvalila, da vedno najde čas tudi zanje in jim nameni nekaj spodbudnih besed. V zahvalo mu je izročila unikatno risbo Race, simbol Društva novinarjev Slovenije, ki za ta posebni namen teče na smučeh. Povedala je tudi, da januarja 2021 pripravljajo mednarodno tekmo v veleslalomu in teku na smučeh SCIJ v Kranjski gori, predlagala pa je tudi povezavo dela dogajanja tudi na Kaninu.

»Prav zaradi logistike in dovolj velikih hotelskih nočitvenih kapacitet v Kranjski gorije odločitev samoumevna. Že več časa razmišljamo sicer tudi o Bovcu in Kaninu, vendar v dani situaciji izvedba ni mogoča. Res smo razočarani, da Hotel Kanin še vedno ni odprt, saj nas na ta hotel vežejo izjemno lepi spomini. Vse do zaprtja je bil zaščitni znak Kriterija zadnjega snega na Kaninu, za najbolj oblegan prostočasni element hotela pa zlahka določim »šank«, in sicer v upanju, da bo nekoč tudi nov prijazen. Starega pa nam zagotovo ne bo mogel nadomestiti,« je povedala Meta Verbič.

Minulo sezono je novinarjem orisal v.d. direktorja Sončnega Kanina Marijan Skornišek in povedal, da jim je kljub izjemno neugodni zimi sezono vendarle uspelo zaključiti z rastjo v primerjavi z lanskim letom. Tako malo obratovalnih dni pa si vendarle nihče več ne želi.

»Jaz upam, da se pri nas počutite dobro in da ste zadovoljni z našo ponudbo. Mi se po najboljših močeh trudimo izpolniti pričakovanja, žal pa nam letos ni uspelo naročiti boljšega vremena. V danih vremenskih razmerah smo iz letošnje sezone potegnili maksimalno, kar je bilo mogoče, zagotovo pa si nihče izmed nas ne želi več tako zime,« je poudaril Skornišek.

Pozdravom se je pridružil tudi Rok Ovsenik, ki ga je OS Občine Bovec na zadnji seji soglasno potrdil za novega direktorja Sončnega Kanina. Izrazil je navdušenje nad predlogom Mete Verbič, da izvedbo mednarodnega srečanja v KG povežejo še s Kaninom.

»Jaz vam že danes obljubljam vso podporo in izvedbo vsega potrebnega z naše strani, da bo ta zamisel tudi zares zaživela. Takega smučišča s tako pestro in edinstveno kuliso preprosto daleč okoli ni in prepričan sem, da bodo, tako kot vi, to znali ceniti tudi vaši novinarski kolegi. Mi bomo zagotovo poskrbeli, da boste od nas vsi odšli navdušeni,« je zamisel Verbičeve nedvoumno podprl Rok Ovsenik.

Slovenski novinarji so namreč že v okviru Jugoslavije orali ledino tudi na mednarodnih novinarskih druženjih.

»Kronologija pravi, da so jugoslovanski novinarji sodelovali na prvem srečanju novinarjev smučarjev v francoskem Meribel-Les Alluesu. Bili so torej med prvimi 65 novinarji iz Avstrije, Belgije, Francije, Italije, takratne Zvezne republike Nemčije, Luksemburga, Švice in takratne Jugoslavije, ki so ustanovili Mednarodni smučarski klub novinarjev (Ski Club International de Journalistes – SCIJ),« je za Raco napisala novinarka Zora Štok ob mednarodnem srečanju novinarjev smučarjev v Kranjski Gori leta 1979. Zadnjih mednarodnih srečanj se udeležuje med 150 in 250 novinarjev.

Tudi na tokratnem Kriteruju zadnjega snega na Kaninu so ob smuki v Bovcu izvedli tudi tako imenovano svetovno prvenstvo novinarjev v barelah, ki so se ga udeležili čisto vsi prisotni novinarji in spremljevalci.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi