Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Praznovanje dneva državnosti in osvoboditve MMP Robič v osamosvojitveni vojni leta 1991

V soboto, 25. junija je Društvo veteranov Sever Severne Primorske v sodelovanju z Občino Kobarid in OZVVS Gornje Posočje priredilo osrednjo slovesnost ob dnevu državnosti in obletnici osvoboditve mednarodnega mejnega prehoda Robič v vojni za samostojno Slovenijo 1991.

Osrednja prireditev se je začela ob 15. uri na nekdanjem MMP Robič s slovesnim dvigom zastave Republike Slovenije ob zvokih državne himne. Kulturni program so sooblikovalai Pevski zbor Justin Kogoj Dolenja Trebuša , Mešani pevski zbor svet Anton Kobarid. in Zala Kavčič na violini. 

Zbrane je uvodoma pozdravil in nagovoril župan Občine Kobarid Marko Matajurc, ki je poudaril pomembnost in veličino vseh, ki so kakorkoli s svojimi dejanji prispevali prispevali k temu, da danes živimo v svoji državi in uporabljamo svoj jezik, kar mnogim v svetu še ni dano. V imenu OZVVS Gornje Posočje je zbrane nagovoril Iztok Koren, leta 1991 poveljnik 25.alpskega izvidniškega voda TO sodelujoči v dogodkih na MMP Robič.  V svojem nagovoru je poudaril pomembnost neupoštevanja ukazov in da pri osvoboditvi ni bilo nobenih žrtev. S strani nadrejenih je bil naročen oborožen spopad, predajo pa so izpeljali s pogajanji.

Slavnostni govornik Alojz Mohar, leta 1991 komandir oddelka Milice v Kobaridu in upokojeni direktor Policijske uprave Nova Gorica,  je poudaril enotnost vseh deležnikov, od Milice, ki je prejela prvi udar, do TO in civilnih sfer, ki so vsaka zase in na koncu vse skupaj dosegle, da imamo danes samostojno državo. 

Po slovesnosti na MMP Robič se je praznovanje preselilo na kobariški plac, kjer smo s slovesnim postrojem pozdravili slovensko zastavo na Trgu Svobode in prisluhnili kulturnemu  programu, ki sta ga sooblikovala Pevski zbor Justin Kogoj Dolenja Trebuša in Mešani pevski zbor sveti Anton Kobarid pod vodstvom Mateja Kavčiča, ki je prireditev tudi povezoval. Poleg praporjev društva Sever in OZVVS, je prireditev počastil tudi prapor ZZB za vrednote NOB Kobarid.

Tekst: Alojzij Mohorčič
Foto: Erik Gerbec, Alojzij Mohorčič

Oglejte si tudi