Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Predstavniki vlade obiskali občino Kobarid

V sredo, 8. septembra, je v Goriški regiji potekal obisk Vlade Republike Slovenije. Državni sekretarji in ministri so skupaj z delegacijo obiskali tudi občino Kobarid.

Dan pred glavnim obiskom je občino Kobarid obiskala ekipa Ministrstva za infrastrukturo z državnim sekretarjem Alešem Miheličem in direktorico Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljano Herga na čelu. V Domu Andreja Manfrede so se srečali z županom Občine Kobarid Markom Matajurcem in županom Občine Bovec Valterjem Mlekužem s sodelavci. Beseda je tekla o stanju cestne infrastrukture na območju obeh občin in gradnji regionalnih kolesarskih povezav.

Državni sekretar Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič se je z županom Markom Matajurcem in podžupanom Markom Miklavičem ter direktorico občinske uprave Metko Gregorčič pogovarjal o problematiki gradnje novega doma za starejše v Kobaridu.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch  se je v Kobaridu srečala z županom Markom Matajurcem in podžupanom Markom Miklavičem s sodelavci, podžupanom Občine Tolmin Tomažem Štenklerjem s sodelavci, direktorjem Posoškega razvojnega centra Simonom Škvorom in Zdravkom Likarjem. Prisotni na sestanku so bili enotnega mnenja, da je povezovanje s Slovenci na drugi strani meje zelo pomembno. Strinjali so se, da se pri načrtovanju projektov kot tudi gospodarskega razvoja upošteva celoten skupni narodni prostor. Ministrica je prisotne seznanila, da so bili, na pobudo urada, Slovenci v zamejstvu vključeni v strategijo, ki jo sprejema Ministrstvo za gospodarstvo. Pozdravila je pobudo časopisa Novi Matajur, da se okrepi informiranje in poročanje na obeh straneh meje. V nadaljevanju srečanja so prisotni ministrico seznanili z čezmejnimi projekti in povezavami ter se dogovorili, da posredujejo pobude uradu in v prihodnje še naprej sodelujejo.

Župan Marko Matajurc se je skupaj z direktorico občinske uprave Metko Gregorčič, poveljnikom Občinskega štaba Civilne zaščite Aleksandrom Vončina, predstavniki gasilcev Kobarid in Gorske reševalne službe Tolmin srečal z ministrom na obrambo mag. Matejem Toninom, ki je Kobarid obiskal skupaj s predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje. Župan je ministra seznanil z načrtovanim projektom izgradnje Centra za zaščito in reševanje Kobarid. V nadaljevanju sestanka je predsednik PGD Kobarid Sašo Rosič predstavil delovanje društva in prostorsko problematiko s katero se soočajo pri opravljanju dela, parkiranju vozil in shranjevanju opreme. Trenutni prostori društva so neustrezni, premajhni in dotrajani. Zaradi gradnje južne razbremenilne ceste je njihova lokacija neustrezna. Predstavnik Gasilske zveze Kobarid Mitja Ivančič je predstavil projekt izgradnje novega Centra za zaščito in reševanje, kjer bi svoje prostore dobile vse službe zaščite in reševanja. Predstavnik Gorske reševalne službe Tolmin Jernej Bric je povzel delo in potrebe službe, s katerimi se vse pogosteje srečujejo pri opravljanju reševanja. Poveljnik Civilne zaščite Občine Kobarid Aleksander Vončina je predstavil delovanje štaba v času epidemije in povedal, da projekt izgradnje Centra za zaščito in reševanje v Civilni zaščiti podpirajo, saj se je v času epidemije ponovno pokazalo, da ekipe ZiR takšne prostore nujno potrebujejo za uspešno izvajanje nalog. Minister je bil s predstavitvijo zadovoljen in povedal, da bodo po svojih močeh pomagali zlasti pri opremljanju novih prostorov, ki bodo v prihodnjih letih zgrajeni v Tolminu in Kobaridu.

vir: spletna stran občine Kobarid

Oglejte si tudi