Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Nova ureditev karanten na domu

Spremenjena epidemiološka situacija zahteva prilagoditev na vseh področjih, ki zadevajo epidemijo. Epidemiologi v teh zaostrenih razmerah lahko namreč vzpostavijo stik samo še z na novo potrjenimi okuženimi osebami. Okuženi osebi razložijo, kako naj ravnajo in tudi kako naj obveščajo tiste, s katerimi so bili v stiku. Epidemiologi stikov torej ne pokličejo več in o njih ne obveščajo Ministrstva za zdravja, da jim to izda odločbo o karanteni na domu.

Po navodilu epidemiologa bo tisti, ki mu je bila potrjena okužba s korona virusom, obvestil vse, s katerimi je bil v tesnem stiku z okuženim. Če ima nameščeno aplikacijo #OstaniZdrav, bo po navodilu epidemiologa vnesel kodo in s tem omogočil, da bodo o tveganem stiku z njim obveščeni preko aplikacije vsi, ki jo imajo naloženo in vključeno.

Vsi tisti, ki jim je bilo sporočeno, da so bili v tesnem stiku z okuženo osebo neposredno ali preko aplikacije, naj ostanejo doma in ravnajo, kot da so v karanteni na domu.

  • Zaposleni, o tem, da so bili v tesnem stiku, obvestijo delodajalca. Delodajalec se bo v sodelovanju z zdravniki medicine dela odločil, ali lahko oseba dela od doma, ali se ji lahko delo organizira tako, da ne bo možen morebiten prenos okužbe na druge zaposlene med delom in niti med prihodom na delo in iz dela domov, ali pa naj oseba ostane v karanteni na domu.

V primeru, da bo oseba ostala doma v karanteni na domu, bo delodajalec v sodelovanju s svojim izvajalcem medicine dela posredoval to informacijo na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z naslovom ali elektronskim naslovom zaposlenega ob njegovem privoljenju (navodila za posredovanje podatkov). NIJZ bo osebi poslal potrdilo o tem, da prestaja karanteno na domu, ki ga bo posredovala delodajalcu. Zaradi stanja epidemije trenutno žal ne moremo zagotoviti, da bomo posredovali potrdilo v roku 72 ur, kot pa je že sporočila Vlada RS, bo delodajalec izdano potrdilo lahko posredoval tudi kasneje v postopkih za uveljavljanje pravic po Zakonu o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), pomembno pa je, da so vloge oddane skladno z zakonskimi roki.

  • Samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki si dela ne morejo urediti na tak način, da ne bi ogrožali drugih, o tem, da so bili v tesnem stiku, obvestijo svojega izbranega zdravnika. Enako velja za zaposlene pri manjših delodajalcih, ki še niso uspeli vzpostaviti sodelovanja s specialisti medicine dela in športa. Izbrani osebni zdravnik, skupaj z navedbo podatkov svoje ambulante, na naslov: Karantena.Potrdilo@nijz.si sporoči potrebne podatke (navodila za posredovanje podatkov). NIJZ bo osebi poslal na (elektronski) naslov potrdilo o tem, da prestaja karanteno na domu. Zaradi stanja epidemije trenutno žal ne moremo zagotoviti, da bomo posredovali potrdilo v roku 72 ur, kot pa je že sporočila Vlada RS, lahko izdano potrdilo posredujete tudi kasneje v postopkih za uveljavljanje pravic po Zakonu o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), pomembno pa je, da so vloge oddane skladno z zakonskimi roki.

NIJZ je pripravil tudi Usmeritve vodstvu vzgojno-izobraževalnih zavodov (VIZ) ob pojavu potrjenega primera okužbe s SARS-CoV-2 v njihovem zavodu, ki vodstvu VIZ služijo kot pomoč pri ustreznem ukrepanju. VIZ posreduje na NIJZ seznam otrok, katerih starši potrebujejo potrdilo za uveljavljanje nadomestila za odsotnost z dela.

Zavedamo se, da so nekateri zaposleni zaradi narave dela ostali doma v soglasju z delodajalcem tudi v tem vmesnem času, ko se ne izdajajo odločbe o karanteni in tudi še ne potrdila. Za tiste, ki so doma in ne morejo opravljati dela od doma ali koristiti ur oziroma dopusta, bo lahko delodajalec pridobil potrdilo tudi za to obdobje. Za vse, ki pa so bili do sedaj s strani epidemiologa obveščeni, da jim bo odrejena karantena na domu, je za uveljavljanje nadomestila še vedno potrebna odločba ministrstva.

Tisti, ki boste v karanteno na domu napoteni s strani policije na meji, bodo tudi v prihodnje lahko uveljavljali nadomestilo s potrdilom, ki jim ga bo dala policija.

Nova ureditev ne predvideva nadzora s strani države. Na Ministrstvu za zdravje poudarjamo, da bomo s spoštovanjem vseh strokovnih navodil in priporočil najhitreje prebrodili to zahtevno fazo epidemije. S tem bomo zaščitili pred okužbo vse, še posebej pa tiste najbolj ogrožene. Hkrati bomo zdravstvu omogočili, da bo delovalo v največjem možnem obsegu.

Navodilo za karanteno na domu je dostopno na naslednji povezavi.

Oglejte si tudi