Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Rawnsk pust 2018

Nad Kobaridom in pod pobočjem Krna se razprostirajo vasi Drežniške Ravne, Jezerca in Magozd, kjer se vsako leto teden dni pred pustno soboto odvija tradicionalni Ravensk' pust. V narečju se reče tem pustom oz. pustovom »Rawnsk p'stuób«. In tako je bilo tudi danes, 3. februarja 2018.
Rawnsk pust je danes v vasi Jezerca, Magozd in Drežniške Ravne prinašal vse dobro in  odnašal vse slabo. Glavni dogodek, ki je privabil številne obiskovalce od vsepovsod, se je popoldne odvil v Drežniških Ravnah. Sprevod se je najprej sprehodil po vasi, nato pa je šel sprevod  "Ta lepih" od hiše do hiše, Ta grdi pa so lovili otroke.

Rawnsk pust predstavlja staro pogansko ženitev, saj so se v starih časih poročali v času pusta. 

Sprevod "Ta lepih" hodi po vaseh od hiše do hiše, razen kjer je bila v preteklem letu smrt. Glavno besedo ima vodja sprevoda, ki sprevod vodi od hiše do hiše. Muzikant in bobnar igrata pustno koračnico in druge vesele pesmi po hišah in na vasi, kjer se pust ustavi in zapleše. Dva para Ta lepih predstavljata ženina in nevesto. Ta star in Ta stara sta oče in mati vseh pustov.

Maske najbolj značilnih likov Rawnskega pusta Ta grdih so lesene, obdane z ovčjo kožo, ovnovmi rogovi in usnjenimi jeziki. Maski rečemo tudi obličje, saj predstavlja grd obraz, in sicer obraz najstrajšnejšega zlodeja, kar jih obstaja. Na hrbtu ima opasane zvonce in oblečen brezrokavnik iz ovčje kože ter oblečene hlače s trakovi iz blaga oz. "ceunjami". Naloga tagrdih je, da od sprevoda odvračajo otroke. Ko jih ulovijo, jih posujejo s "hlačo" oz. nogavico polno pepela. Pod sprevod Tagrdih spada tudi korpar, ki nosi velik koš, v katerem ima pepel za "ta grde" in tudi lovi otroke.

Kmet in Kmetica, Ravbar in Žandar, Rezijan, Lovec, Nosač ta slamnatega, Trinogi ter še nekatere druge vlo
ge, ki niso redno vsako leto, sestavljajo srednji del sprevoda Rawnskega pusta. 
Kmet in Kmetica predstavljata kmečka človeka iz starih časov, v času pusta na vasi uprizarjata s humurnimi vložki dodelane prikaze iz nekdanjega kmečkega življenja. Ravbar po vaseh krade razne dobrine, Žandar pa ga lovi. Na koncu ga za kazen vedno na kak izviren način usmrti. Rezijan predstavlja brusača iz Rezije, kakor so v starih časih hodili po naših vaseh. Lovec po domačijah prodaja zajca, ki ga je predtem ujel, Nosač pa na hrbtu nosi slamnatega Pusta, kar je tudi ena od značilnejših mask Rawnskega pusta.

Pogreb Rawnskega pusta bo deset dni po pustovanju, na večer pustnega torka.

Za vas smo posneli nekaj foto utrinkov. Vabljeni k ogledu.  

Oglejte si tudi