Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Obnova znamenja na Šarfovi ulici

V Kobaridu poteka obnova znamenja na Šarfovi ulici, ki ga je leta 1928 postavil domačin Slavko Gruden s prijatelji. Znamenje je bilo sprva locirano na strateški vpadnici v kraj in imelo je pomembno vlogo. Z gradnjo nove ceste proti Kobaridu, ki je zaobšla omenjeno slopno znamenje, pa njegova lokacija ni več služila namenu. Danes ima znamenje svoje mesto na Šarfovi ulici, ob koritu, severno od hišne številke 11. Lastništvo se je v preteklosti prenašalo iz roda v rod, danes pa je v rokah Občine Kobarid.

Iz dokumentacije starejših fotografij je razvidno, da so na znamenju prizori iz življenja sv. Antona Padovanskega in sv. Jožefa ter prizori Marijinega vnebovzetja. Danes so delno vidni, lepo pa je ohranjen strop osrednje niše, kjer je naslikan sv. Duh v podobi goloba. Med tem ter prizoroma na levi in desni je poslikan dekorativni ornament. Zunanja zahodna stena je brez poslikave.

Zidano slopno znamenje pokriva štirikapna, s korci krita streha. Poleg osrednje niše ima še niši na vzhodni in južni zunanji steni; v osrednji in vzhodni so freske, medtem ko je južna brez poslikave. Dekorativne poslikave se kažejo tudi na profiliranem strešnem vencu in na zunanjih pročelnih stenah, žal pa sta tu ohranjena le dva manjša fragmenta v zgornjem delu.

Znamenje je bilo v preteklosti že prepleskano, na nekaterih delih tudi zidarsko obnovljeno. Zaradi dotrajanosti in nevarnosti pred uničenjem kulturnega spomenika pa je občina letos pristopila k njegovi obnovi.
Dela potekajo po planu in zajemajo konservatorsko-restavratorska ter zidarska dela, ki so namenjena ohranitvi avtentičnih materialov ter konstrukcij znamenja, odpravljajo že nastale poškodbe in avtentične strukture ščitijo pred nadaljnjim propadanjem.
Sanacija znamenja potek pod nadzorom stroke in na podlagi izdanih kulturnovarstvenih pogojev, potrjenih s strani konservatorja. Obnova bo zaključena predvidoma konec avgusta.
Sredstva v višini okoli devet tisoč evrov je občina pridobila na javnem razpisu za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine Ministrstva za kulturo RS, razliko pa je zagotovila občina.

vir: spletna stran občine Kobarid

Oglejte si tudi