Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Inovativna 3D-zebra skrbi za bolj varno šolsko pot v Kobaridu

5. 5. 2022 smo na Stresovi ulici v Kobaridu v uporabo predali prvo 3D-zebro, inovativni prehod za pešce za varnost najranljivejših v prometu. Občina Kobarid se je pridružila projektu zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot, ki so združili moči na področju zagotavljanja večje varnosti pešcev, posebno otrok in starejših, kolesarjev in voznikov skirojev.

Namen umeščanja inovativnih »tridimenzionalnih« prehodov za pešce, 3D-zeber je, da se v območjih umirjenega prometa zmanjša število žrtev in voznike spodbudi k dodatnemu zmanjšanju hitrosti in večji pazljivosti. Umeščanje 3D-zeber je del akcije »Varno ima vedno prav« za manj žrtev med najranljivejšimi udeleženci v prometu.

Projekt 3D-zeber je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, občin in Zavoda Varna pot. Lani so bile tako prve 3D-zebre že zarisane v občinah Velenje, Ptuj in Ljubljana. Kobariška 3D-zebra v občini Kobarid pa je prva na Goriškem. Šolska pot v Kobaridu, natančneje na Stresovi ulici, je od danes opremljena s 3D-zebro. Prehod je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa.

Župan Občine Kobarid Marko Matajurc je ob novi pridobitvi poudaril »Projekte, kakršen je projekt Varno ima vedno prav zavarovalnice Generali, v Občini Kobarid sprejemamo z odprtimi rokami in jih tudi z veseljem podpiramo. V naši občini dajemo varnosti v prometu velik poudarek. Vsi smo namreč del prometa in naša odgovornost je, da povsod skupaj prispevamo za večjo varnost. Sploh pa je to pomembno v neposredni bližini osnovnih šol in drugih javnih ustanov, kjer se zadržujejo najbolj ranljivi udeleženci v prometu. Prav tako je za nas poglavitnega pomena varna šolska pot, po kateri dnevno stopajo naši otroci. Danes smo v Kobaridu dobili prvo 3D zebro in verjamemo, da je to korak v pravo smer. Zato hvala zavarovalnici Generali in Zavodu varna pot, vsem učenkam in učencem ter ostalim udeležencem v prometu pa želim varno v prometu!«

»Leto 2021 si bomo z vidika varne mobilnosti zapomnili z grenkim priokusom. Število umrlih se je namreč v primerjavi z preteklim letom povišalo za 42,5 %. Tako smo žal cilj Resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 (77 smrtnih žrtev) presegli za kar 48 %. Tudi analiza napredka držav EU 2019-2021 je Slovenijo umestila na dno lestvice, kot državo z najmanjšim napredkom. Skupno število umrlih ranljivih udeležencev cestnega prometa je v letu 2021 znašalo 53 % vseh umrlih, njihov delež je tako v letu 2021 največji v zadnjem 5-letnem obdobju. Ne pozabimo pa, da ima vsak od njih svoje ime, priimek in svoje najdražje. Številke so, žal, dovolj zgovorne,« je izpostavil Robert Štaba iz Zavoda Varna pot.

Številke so k ukrepanju spodbudile tudi zavarovalnico Generali, ki z zagotavljanjem večje varnosti uresničuje svoje poslanstvo. Član uprave Generali zavarovalnice Mitja Feri je ob predaji nove 3D zebre v uporabo povedal: »Skupaj z Zavodom varna pot in občinami želimo na inovativen način opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa. 3D zebre vidimo kot dolgoročne, trajnostne rešitve za večjo varnost, s katerimi gradimo vseživljenjska partnerstva na vseh področjih, tudi na področju preventive v prometu.«  

Današnji dogodek ob predaji nove 3D-zebre v Kobaridu so s kulturnim programom obogatile učenke in učenci OŠ Simona Gregorčiča Kobarid in predšolski otroci Vrtca Kobarid pod mentorstvom Božice Špolad Žuber, Tanje Pagon Miklavič, Tine  Fratina, Irene Stergar in Boruta Skočirja. Dogodka se je udeležil tudi v.d. ravnatelja Simon Skočir, ki je pohvalil prizadevanja občine in Sveta za preventivo  in vzgojo v cestnem prometu glede urejanja varne šolske poti. 

Predajo 3D-zebre je pospremila Trkajeva pesem »Varno ima vedno prav«, ki je otroke in vse udeležence v prometu spomnila na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki. Prenaša pa zelo pomembno sporočilo: "Ko se enkrat zgodi, ne morš cajta nazaj dat" – ko se zgodi nesreča, ni več mogoče zavrteti časa nazaj, zato previdnost v prometu velja v vsakem trenutku.

Oglejte si tudi