Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

TIK Kobarid – Znanje za življenje že 70 let

Družba TIK d.o.o. iz Kobarida slavi svojih prvih 70 let, ki so jih zaznamovale številne spremembe. V osmo desetletje vstopa z ambicioznimi koraki in ob veliki podpori novega lastnika. TIK želi postati prepoznaven evropski proizvajalec in razvijalec medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo, ki so plod lastnega znanja, razvoja in najmodernejših tehnologij. Jubilejno leto 2021 bodo zaznamovale velike investicije (več kot dva milijona evrov) v avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje ter drugih procesov, vse z namenom povečevanja produktivnosti in konkurenčnosti družbe.

TIK Kobarid je bil ustanovljen 14. februarja 1951 kot podjetje za izdelavo igel. Leta 1959 so začeli proizvajati injekcijske igle za večkratno uporabo, ki so bile njihov prvi medicinski izdelek, plod lastnega razvojnega oddelka. Vmes so v turbulentnih sedmih desetletjih doživeli številne spremembe, tako v paleti produktov kot organizacijske. Od razcveta v 60. letih, do prvega preboja na tuje trge v 70. letih, ko jim je uspelo kar četrtino proizvodnje izvoziti in so bili s 600 zaposlenimi največji zaposlovalec v dolini Soče. Po številnih reorganizacijah in obdobju rasti v osemdesetih letih s širjenjem proizvodnega programa, avtomatizacije in proizvodnih zmogljivosti, pa tudi nenehne skrbi za zaposlene ter lokalno okolje, so v TIK-u z negotovostjo pričakali osamosvojitev Slovenije, saj so bili močno odvisni od nekdanjih jugoslovanskih trgov. Število zaposlenih se je s 750 takrat prepolovilo, novemu vodstvu pa je kljub temu uspelo ohraniti večino proizvodnje. Na podlagi dolgoletnih izkušenj in lastnega raziskovalno razvojnega dela se je podjetje specializiralo za uporabnikom prijazne izdelke za humano medicino z visoko dodano vrednostjo; tako so že leta 1997 pridobili certifikata ISO 9001 in EN 46001. Istega leta je podjetje od Sklada RS za razvoj odkupila cerkljanska družba Certa d.d., z zavezo, da bodo ohranili vseh 163 delovnih mest.

Prelom tisočletja so zaznamovali novi proizvodni programi, nov postopek proizvodnje intravenske kanile, ki ga je razvila lastna razvojna skupina, ter nova linija za obdelovanje in pakiranje katetrov, ki predstavlja mejnik v izdelavi katetrov. Za proizvodnjo medicinskih pripomočkov TIK leta 2003 prejme prvi certifikat za sistem kakovosti ISO 13485, ki ga leta 2006 nadgradi po ISO 13485:2003. Nov pomemben mejnik je leto 2005, ko TIK začne proizvodnjo katetrov s hidrofilnim nanosom, ki je danes eden najpomembnejših strateških proizvodnih programov podjetja pod lastno blagovno znamko greencath®. V zadnjem desetletju podjetje uvaja nove naprave in sisteme ter nenehno vlaga v modernizacijo lastne proizvodnje in širitve proizvodnih prostorov, povečanje kvadrature čistih prostorov ter naložbe v nove montažne linije.

Leta 2018 vzpostavi novo linijo za omakanje urinskih katetrov s hidrofilnim nanosom za samokatetrizacijo, za katero (skupaj z družbo Hidria d.o.o.) prejme srebrno regijsko priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za inovacijo.

Leta 2019 Certa d.d. (danes Larix Invest d.o.o.) postane 100-odstotna lastnica družbe TIK d.o.o. Od takrat se raziskovalno-razvojna skupina osredotoča na tri programe visokokakovostnih medicinskih pripomočkov; ki k življenju pripomorejo (program ginekologija), ga rešujejo (program respiratorna terapija, gastroenterologija) in izboljšujejo njegovo kakovost (program urologija).

Prelomno leto 2020, ko je večino panog prizadela kriza zaradi nove koronavirusne bolezni, je za TIK obdobje povečanja naročil kupcev ter polno zasedenih proizvodnih zmogljivosti, pa tudi zaključek triletnega obdobja velikih naložb v skupni višini več kot tri milijone evrov, vključno s selitvijo v nov čisti prostor in novo, že drugo linijo za omakanje katetrov. Leto so zaključili še z zlatim nacionalnim priznanjem GZS za naj inovacijo za nov urinski kateter s hidrofilnim nanosom in vodno vrečko ter s prejemom certifikata zlate bonitetne odličnosti AAA, kar potrjuje uspešno poslovanje družbe.

Njihova vizija ostaja še naprej razvijati medicinske pripomočke, ki so varni, prijazni do uporabnika in okolja ter izdelani iz materialov, ki imajo pozitiven vpliv na trajnostni razvoj okolja in družbe. V osmo desetletje TIK vstopa z ambicioznimi koraki in ob veliki podpori novega lastnika. Usmerjen je v širitev prodaje na nove trge, še večji poudarek pa namerava nameniti razvoju izdelkov. Že leto 2021 bodo zaznamovale velike investicije (več kot dva milijona evrov) v avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje ter ostalih procesov, vse z namenom povečevanja produktivnosti in konkurenčnosti družbe.

 Kaj so ob 70-letnici TIK-a povedali vodilni v podjetju in župan Občine Kobarid:

 Marjan Batagelj, dejanski lastnik:

»Vsem zaposlenim in vsem upokojenim sodelavcem, vsem, ki ste ponosni na TIK in ste bili z njim tako ali drugače povezani, čestitam ob tem častitljivem jubileju. Dokazali ste, da zmorete in da je motivacija za doseganje ambiciozno zastavljenih ciljev v prihodnosti velika. Ponosen sem, da sem z vami, ponosen na vse vas, saj skupaj soustvarjamo podjetje globalnih razsežnosti slovenskega porekla. Tukaj smo doma in o nas se je šele začelo govoriti.«

Petra Borovinšek, direktorica TIK d.o.o.:

»Verjamem, da bomo s skupnimi močmi in aktivno podporo lastnika uresničili vse zastavljene cilje ter sledili viziji razvoja družbe, ki je postati eden izmed vodilnih evropskih proizvajalcev medicinskih pripomočkov za enkratno uporabo. Ob tej priložnosti se vsem, ki nas podpirate na naši poti, verjamete v nas in v naše načrte, iskreno zahvaljujem za zaupanje. Še posebej to velja za moje TIK-ovce, ki vsak dan s svojim znanjem, izkušnjami, idejami … pomagajo pri uresničevanju skupnih ciljev.«

Marko Matajurc, župan Občine Kobarid:

»Hvala za vaša dolgoletna vlaganja v razvoj, za vaš pogum v poslovnem svetu in nenazadnje za številna izjemno pomembna delovna mesta, ki jih zagotavljate našim ljudem v dolini Soče.«

Oglejte si tudi