Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Gasilci tudi uradno s ključi v žepu

 Potem ko so kobariški gasilci maja v garažo svojega doma parkirali novo hitro tehnično vozilo (HTRV) Ford Ranger 3.2, Limited, jim je kobariški župan Marko Matajurc zdaj še uradno predal ključe vozila, namenu pa so simbolično predali tudi obnovljeno motorno črpalko obnovljeno motorno črpalko Rosenbauer 8/8.

 

Na protokolarni slovesnosti, ki so jo pripravili v središču Kobarida in na kateri so se zbrali nekdanji in zdajšnji rodovi krajevne gasilske enote, je predsednik PGD Kobarid Sašo Rosič s ponosom poudaril pomembnost nove pridobitve. Kobariški gasilci letno namreč beležijo številne intervencije, zato se je občina Kobarid tudi odločila za veliko investicijo, župan Marko Matajurc pa je v svojem nagovoru gasilcem vlil tudi upanje na še svetlejšo prihodnost. »Resno razmišljamo in iščemo rešitve, da bi zgradili v Kobaridu sodoben intervencijsko-zdravstveni center, kjer bi bili prostori za vse službe, ki so vpete v reševanje, intervencije, nudenje prve pomoči in podobno,« je dejal Matajurc, ki je ključe novega vozila predal poveljniku Matjažu Gregorčiču. Za tem sta črpalko slovesno zagnala gasilski veteran in dolgoletni strojnik Marijan Lavrenčič ter častni član Jože Kranjc, vozilo pa je blagoslovil vikar Srečko Vončina.

Kobariški gasilci sicer letno v svoje delo vložijo veliko število prostovoljnih ur,  zato je bilo slavje priložnost, da se s priložnostnim darilom oddolžijo tudi zvestim botrom in posameznikom. Predsednik in poveljnik PGD Kobarid, Sašo Rosič in Matjaž Gregorčič, sta jih podelila bronastim botrom vozila (prispevali 500 eur in več): Elektro Dita d.o.o., bar Gotar, Breška d.o.o. Sužid, studio Korošec d.o.o.; srebrnim botrom (prispevali 1.000 eur in več): Zavarovalnica Triglav d.d., gostišče Jazbec; zlatim botrom (prispevali 2.000 eur in več): občina Kobarid, kamp Koren, D-IMEX d.o.o., LESKOM-OD d.o.o., Franc Rado Koren, MINES IB d.o.o, mlekarna Planika d.o.o.

Spominsko darilo za prostovoljno pomoč pri pripravi finančne konstrukcije je prejela Andreja Sovdat, za aktivno delo pri izdelavi vozila pa Andraž Mašera, Mitja Ivančič, Mitja Hrast, Matjaž Gregorčič.

 

Novi »terenec« ima bogato opremo

 

Novi štirikolesnik se ponaša 5 valjnim motorjem s prostornino 3.200 cm3 in 200 konjskimi močmi, ki je v prvi vrsti opremljeno za hitre tehnične posege, izvidovanje ob razlitju nevarnih snovi, vodenju intervencij ter posredovanju ob nenadnem srčnem zastoju oziroma nudenju prve pomoči. Ponaša se z bogato opremo: termo-kamera, eksplozimeter, anemometer, GPS, motorna žaga, nahrbtnik z vrvno tehniko, dva izolirna dihalna aparata, akumulatorsko kombinirano orodje Weber, akumulatorska žaga Milwaukee, teleskopska lestev, stabilizacijski program, komplet dveh dvižnih blazin, zložljiv šotor ter več priročnega oz. uporabnega orodja. Poleg tega je v nadgradnjo vgrajen 200 l rezervoar za vodo in visokotlačna črpalka pretoka 100 l /min z možnostjo sesanja iz tujega vira. Vozilo je opremljeno z varnostno kamero za vzvratno vožnjo, ima vgrajen električni vitel z vlečno silo 4.300 kg in 28 m vlečne jeklenice z možnostjo daljinskega upravljanja. V kabini je vgrajena radijska postaja z dodatnim zvočnikom v nadgradnji, več ročnih radijskih postaj, osebne luči, računalniška tablica za vodenje intervencij ter telefon. Na zadnjih sedežih se nahaja nahrbtnik za prvo pomoč s kisikom in defibrilatorjem.

 

 

 

 

Oglejte si tudi