Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
34°C
17°C
JUTRI
34°C
18°C
4172

Drežničarji ob 25-letnici gledališke skuine navdušii občinstvo

Visok jubilej, ki ga letos obeležuje amaterska gledališka skupina Drežnica, ni le potrditev izjemne zagnanosti številnih posameznikov iz drežniških vasi, marveč tudi naklonjenosti tamkajšnjega okolja kulturnemu udejstvovanju, v katerem so skozi leta uživali številni Slovenci doma in po svetu. Ob sobotni obeležitvi visokega jubileja v kobariškem Kulturnem domu so imeli srečneži, ki so uspeli priti do vstopic - predstava je bila namreč razprodana - priložnost uživati tudi v izbranih scenah dosedanjih predstav, ustvarjalci pa obljubljajo ponovitev tudi v Tolminu.

 

Ob izrednem interesu za skoraj dveurno predstavo do vstopnic v prosti prodaji na koncu niti ni bilo mogoče priti, saj jih je dobrih 200 obiskovalcev razgrabilo že v dneh pred prireditvijo, imeli pa so kaj videti. Drežničarji, ki so v preddverju dvorane pripravili tudi razstavo svojega delovanja, so v bogat gledališki večer vpletli vse, kar jih je obeležilo v poltretjem desetletju delovanja. Večer so odprli z za to priložnost pripravljeno kompilacijo skečev, v katerih so predstavili vse postojanke oziroma države, ki so jih prepotovali od leta 1994, med drugim so gostovali v Argentini, Kanadi in Avstraliji, prepotovali nekdanjo Jugoslavijo in obšli sosednje države Slovenije. 

 

Sledila je njihova najnovejša predstava Štruklji in sir, ki so jo na oder postavili letos februarja in ki je na uprizoritev čakala kar deset let. Toliko časa je namreč preteklo, odkar jo je spisala drežniška kulturna ustvarjalka Silva Mlekuž, zanjo pa je napočil čas, ko so jih Brici povabili na letošnji valentinov večer.  “Odločili smo se, da je čas za novo igro in tako so Štruklji in sir dočakali svojo priložnost. Občajno so nam igre pisali zunanji sodelavci, ta je tako rekoč prva, ki jo je napisal eden od članov,” je pojasnila Mlekuževa, ki v predstavi, v kateri so štirje igralci, tudi nastopa. 

 

V povprečju vsako predstavo igrajo poldrugo leto, v 25 letih se jih je nabralo 14, na prav vse pa so na tokratnem večeru spomnili ob zaključku, ko so v video predstavitvi nanizali kratke scene iz vsake od njih. Sprehod skozi zgodovino je še enkrat razgalil bogastvo kostumov, raznolikih vlog in scenografij, s katerimi so se predstavili na različnih odrih, pri čemer je zlasti pohvalno, da je večina plod njihovega dela – tudi zaradi večne ujetosti v skromne finančne okvire. A prav zato je še toliko bolj prišla do izraza njihova domišljija in ustvarjalnost, zaradi katere zagotovo sodijo med boljša amaterska gledališča v Sloveniji. 

 

V njihov prid pa govorijo tudi številke. V 25 letih je v gledališki skupini Drežnica, ki jo uspešno vodi Rina Berginc, sodelovalo 52 ljudi, mnogi so že dolgo upokojeni, so se a ponovno aktivirali za posebno uprizoritev ob tokratni 25-letnici, pri kateri je spet sodelovalo kar 30 ljudi.  V vseh teh letih so odigrali 14 različnih gledaliških predstav, vsako v povprečju na odru izvedejo vsaj 12-krat, četudi so pri rekorderki našteli 32 uprizoritev. V tokratnem večeru v Kobaridu so poželi navdušen aplavz občinstva, ki se je navdušeno poklonilo njihovim komičnim vložkom in hudomušnim scenam, prav zaradi velikega zanimanja pa v prihodnjih tednih načrtujejo vsaj še eno izvedbo v Posočju, za začetek v Tolminu. 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi