Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Do Kozjaka po plačilu nadomestila za uporabo infrastrukture

Ena največjih naravnih znamenitosti Zgornjega Posočja, slap Kozjak v kobariški občini, je v zadnjih letih vse bolj občutil skokovit porast števila obiskovalcev, kar je ogrožalo tudi biosferno območje v njegovi okolici. Z namenom ohranjanja naravnega ravnotežja, večjega nadzora ter posledično tudi možnosti ponovnega vlaganja v infrastrukturo ob slapu z namenom zagotavljanja večje varnosti bo občina Kobarid od četrtka, 6. junija za obiskovalce uvedla plačevanje nadomestila za uporabo infrastrukture za enkratno uporabo.

 

Zlasti v poletnih mesecih je pritisk na ozko grlo struge potoka izredno visok, pogosto pa je bilo zaznati tudi kršitve prepovedi kopanja v vodi. Pri občini Kobarid se nadejamo, da bomo s uvedbo nadomestila za uporabo infrastrukture pomagali ohraniti izvirnost edinstvene naravne znamenitosti, vstopna točka pa se bo nahajala dobrih 100 m pred slapom in bo odprta med 1. junijem in 31. oktobrom. Za odrasle bo vstopnina znašala 4 evre, za otroke od 7. do 14. leta 2 evra, za dijake, študente, upokojence in skupine (več kot 10 odraslih) 3 evre, za družine 10 evrov, uvaja pa se tudi letna poimenska karta v višini 12 evrov.

 

»Slap Kozjak je bil v zadnjih sezonah izredno obremenjen, prihajalo je tudi do nekontroliranih posegov v naravo. Slej ko prej bi takšno število obiskovalcev pustilo večje posledice tudi v okolici, z uvedbo plačevanja nadomestila za uporabo infrastrukture za enkratno uporabo pa bomo pri občini dobili tudi sredstva, s katerimi bomo lahko bolje uredili in zaščitili naš naravni biser, saj smo zaradi omejenega proračuna doslej lahko postorili le najnujnejša za zagotovitev večje varnosti obiskovalcev in ohranjanje okolice,« pravi župan občine Kobarid Marko Matajurc. V minulih dneh so bila izvedena vzdrževalna dela, povečala se je zmogljivost parkirišča, prav tako so se uredile sanitarije in dostopna pot do slapu, ki pelje bodisi preko brvi od kampa Lazar ali po drugi strani reke Soče, od urejenega parkirišča nad kampom Koren.

Oglejte si tudi