Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
31°C
20°C
JUTRI
32°C
20°C

Moliérova komedija SCAPINOVE ZVIJAČE

Spoštovani!
Vabimo Vas na ogled izvrstne     
Scapinove zvijače
v izvedbi Gledališkega društva Kontrada Kanal.

Predstava bo v nedeljo 31. 3. 2019 ob 19.00
v Kulturnem domu v Kobaridu.

Vstopnice (odrasli 6, otroci 3 evre) bodo na voljo uro pred predstavo.
                                                  


Gledališko društvo Kontrada Kanal nadaljuje izjemno tradicijo gledališkega ustvarjanja, ki se je začela v Kanalu z ustanovitvijo čitalnice leta 1867, se po drugi svetovni vojni nadaljevala z dramsko sekcijo v okviru Prosvetnega društva Soča Kanal, od leta 2002 pa deluje kot samostojno društvo. Vsako leto postavi na oder novo gledališko predstavo, s katero gostuje po Primorski in tudi širše; tako se nabere okrog 20 ponovitev. Poleg tega sooblikuje kulturno življenje v občini z organiziranjem poletnega festivala Gledališče na Kontradi (6 predstav) in Zimskega abonmaja (4 predstave) ter s sodelovanjem pri lokalnih kulturnih prireditvah.

 

Scapinove zvijače.

 

V malem obmorskem mestecu se mlada prijatelja znajdeta vsak v svojem primežu prepovedane ljubezni, zraven vsega pa sta še brez denarja. Njuna stroga in skopušna očeta imata drugačne zamisli glede prihodnosti in poročnih načrtov mladih fantov. Kaj storiti?

Za običajne ljudi bi takšna zagata predstavlja brezizhodno situacijo. A z vsemi možnimi žavbami namazan  iznajditelj zvijač in nesebični sluga Scapin z veseljem priskoči na pomoč zaljubljencem. Mojster nesramnih duhovitosti s pomočjo mističnega bitja kaznuje gospode, ki si domišljajo, da jim pritiče neomejena oblast nad življenjem drugih, pri tem pa plete niz komičnih situacij do skrajnosti. Na koncu so zadovoljni vsi razen ubogega Scapina, ki kot zadnji sluga ostane pred zaprtimi vrati bogate veselice.

 

Molière, veliki komediograf francoskega klasicizma, se je s Scapinovimi zvijačami v poznih letih gledališke kariere vrnil k tradicijam commedie dell' arte. Naša igra velja za eno najinteligentnejših in najbolj učinkovitih situacijskih komedij vseh časov; predstavljamo vam jo v svežem in nenavadno učinkovitem prevodu Primoža Viteza


Všečkaj objavo

Oglejte si tudi