Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Zapisnik 1. redne seje odbora za varstvo okolja in požarno varnost

 

 

Štev. 011-3/2023-

 

Z  A  P  I  S  N  I  K

 

 

1. redne seje odbora za varstvo okolja in požarno varnost, ki je bila, dne 14.2.2023 ob 18. uri v sejni sobi Občine Kidričevo

 

 

Prisotni: člani odbora; Eva Žunkovič, Iva Cizerl Ferčec, Tadej Strmšek, Vladko Meglič, Vinko Mlakar; župan Anton Leskovar; občinska uprava; Zdenka Frank

 

Ostali prisotni: Čisto mesto: Lovrenčič Kristjan, direktor podjetja

 

 

Sejo je v skladu s  Poslovnikom Občinskega sveta Občine Kidričevo pričel gospod Anton Leskova, župan občine Kidričevo.

 

 

Dnevni red:

 

  1. Pozdrav župana
  2. Letni program ravnanja s komunalnimi odpadki na območju Občine Kidričevo za leto 2023
  3. Elaborat o oblikovanju cen izvajanja storitev obveznih gospodarskih javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki na območju Občin Spodnjega Podravja
  4. Razno

 

 

Dnevni red je  bil soglasno sprejet. Glasovalo je 5 članov odbora, kolikor jih je bilo na seji prisotnih.

 

Ad. 1

 

Gospod župan je odboru zaželel uspešno delo. Povedal je, da se sej odbora ne bo udeležil, razen v primeru, da bi odbor za katero sejo to izrecno želel.

 

Ad. 2

 

Gospa Eva Žunkovič, predsednica odbora za varstvo okolja in požarno varnost, je prosila gospoda Kristjana Lovrenčiča za obrazložitev letnega programa ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Kidričevo.

 

Kot izvajalec so dolžni vsako leto posredovat občinam, kjer izvajajo gospodarsko javno službo ravnanja s komunalnimi odpadki, do meseca oktobra, za prihodnje leto posredovati Letni program ravnanja s komunalnimi odpadki. Ker so bile lani volitve se letni programi sprejemajo z zamudo. V letnem programu se določi tehnični vidik za izvajanje storitev ravnanja s komunalnimi odpadki, odvoz iz gospodinjstev. Odvoz mešanih komunalnih odpadkov poteka 13 krat letno, biološke odpadke v zimskem času dva krat na teden in poletnem času vsak teden,  kosovne odpadke  zbirajo 2 krat letno, prav tako nevarne odpadke. Za kosovne odpadke uporabniki prejemajo obvestilo na katerega se prijavijo in na dan odvoza dobi pošto, da zbiranje poteka. Določijo se tudi mesta za zbiranje oblačil.

Zadnja sprememba pri ločenem zbiranju je bila 1.1.2021, ko so začeli zbirati steklo od vrat do vrat. Dosegli so, da se mešani komunalni odpadki zmanjšujejo, povečal pa se je odvzem stekla.

 

Gospa Eva Žunkovič je dala predlog v razpravo.

 

V razpravi so sodelovali vsi člani odbora, kateri so podstavili vprašanja, na katere je odgovoril gospod Lovrenčič. Povedal je, da vsako gospodinjstvo prejme 26 vrečk za embalažo, če je gospodinjstvo večje od 5 članov, lahko dobijo dodatne vrečke, sicer pa se lahko vreče kupijo na podjetju.

Kar se tiče SMS sporočila se na to tudi pripravljajo. Bolj težijo pa k temu, da občina obvešča preko e-novic. Zadeva bo rešena v kratkem.

Težko je primerljiva zbrana količina odpadkov glede na  COVID. Količine so v času COVIDA enormno zrasle, lani pa so padle za 11 ton na območju vseh občin. Konkretnih podatkov nimajo za občino Kidričevo. Delajo na tem, da se odpadki zmanjšujejo, drugo je obveščanje preko položnic, vključujejo se v osnovne šole, kjer poskušajo ločeno zbiranje odpadkov promovirati. Promovirajo ZEOS, kjer se promovira ponovna uporaba elektronskih naprav.

 

SKLEP: Odbor za varstvo okolja in požarno varnost predlaga občinskemu svetu Občine Kidričevo, da sprejme Letni program ravnanja s komunalnimi odpadki na območju Občine Kidričevo za leto 2023.

 

Sklep je bil soglasno sprejet. Glasovalo je 5 članov odbora, kolikor jih je bilo na seji prisotnih.

 

Ad. 3

 

Obrazložitev Elaborat o oblikovanju cen izvajanja storitev obveznih gospodarskih javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki na območju Občin Spodnjega Podravja, je podal gospod Kristjan Lovrenčič. Pripravili so nov elaborat za vseh 11 občin. V lanskem letu so se enormno zvišali stroški, ki vplivajo na ceno odvoza komunalnih odpadkov. Tako so se povišali stroški dela – minimalna plača, zaradi katere so morali posledično dvigniti tudi plače drugim skupinam delavcem – šoferjem, dvignil se je strošek goriv, strošek predelave odpadkov…. Dosedanja cena velja od 1.1.2021, v letu 2022 cene niso korigirali. Zaradi visoki stroškov, ki nastajajo so privedli podjetje v  likvidnostne težave.

 

Povedal je, kako so planirali zbrane količine odpadkov in kako se obračunava predlog cen ravnanja z odpadki.

 

Predsednica odbora je dala predlog elaborata v razpravo.

 

V razpravi so sodelovali gospod Vinko Mlakar, gospa Eva Žunkovič, gospod Vladko Meglič in gospod Kristjan Lovrenčič, ki je odgovarjal na vprašanja članov odbora.

 

Razprava je tekla predvsem glede predelave odpadkov, ki se zberejo steklo, biološki odpadki…

 

Po razpravi je bil sprejet

 

SKLEP: Odbor za varstvo okolja in požarno varnost predlaga občinskemu svetu Občine Kidričevo, da sprejme Elaborat o oblikovanju cen izvajanja storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki (zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov, obdelava določenih vrst komunalnih odpadkov in odlaganje ostankov predelave ali odstranjevanje komunalnih odpadkov) na območju Občine Kidričevo za leto 2023, ki ga je pripravil izvajalec navedenih javnih služb Čisto mesto Ptuj.

 

Sklep je bil soglasno sprejet. Glasovalo je 5 članov odbora, kolikor jih je bilo na seji prisotnih.

 

Ad. 4

 

Gospa Eva Žunkovič daje oboru v razpravo pobudo, da bi Občina Kidričevo pristopila k zavezi oziroma sporazumu »Občina brez plastike«. Ministrstvo za okolja in prostor ter Skupnost občina Slovenije sta podpisala tak sporazum, k temu pa so že pristopile nekatere občine, med sosednjimi je tudi Občina Majšperk. Podpisniki so se zavezali, da bodo na prireditvah uporabljali čim manj plastične embalaže. Predlaga, da se razmisli ali bi tudi Občina Kidričevo pristopila k temu sporazumu.  

 

Gospod župan je povedal, da se strinja s to pobudo, vendar predlaga, da se razmisli, na kakšen način bi občina organizatorjem prireditve sofinancira nakup te embalaže.

 

Gospa Eva Žunkovič je povedala, da bo pri občinah, ki so pristopili k temu sporazumu preverila, na kakšen način to spodbujajo na prireditvah. Informacijo bo podala na naslednji seji odbora.  

 

Gospod Tadej Strmšek je povedal, da je že na seji odbora podal informacijo, da se v melioracijske jarke odlagajo raznovrstni odpadki. Med temi najdemo tudi kosovne odpadke.

 

Gospod župan je povedal, da je to problem od Mihovc proti Šikolam, kjer so se kmetje zavezali, da bodo melioracijske jarke čistili sami, sedaj jih ne. Zadevo bomo predali inšpekcijskim službam. Res pa je tudi, da se ve, kdo so tisti, ki odpadke tako odlagajo, vendar tega ne želijo povedati.

 

Gospa Iva Cizerl Ferčec je povedala, da Talum pripravlja akcijo sajenja dreves, h kateri bi se lahko priključila tudi občina.

Gospa Ivo Cizerl Ferčec se zadolži, da pri Talumu preveri datum akcije ter ali gre za širšo akcijo, h kateri se lahko priključi tudi občina.

 

 

Seja je bila zaključena ob 19,20 uri.

 

 

 

Zdenka Frank;                                                                                                  Eva Žunkovič;

 

zapisnik sestavila                                                                                            predsednica

                                                                                                                              odbora za varstvo okolja

                                                                                                                              in požarno varnost

 

 

 

 

Oglejte si tudi