Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
2°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

Oratorij v Cirkovcah (1.–6. julij 2019)

Že devetič se je zaključil še en uspešno izveden oratorij v Cirkovcah. Dvaindevetdeset otrok in več kot trideset animatorjev se je pet dni družilo, igralo, molilo in zabavalo, ob tem pa veliko naučilo skozi zgodbo Petra Klepca.

Animatorji smo se vsako jutro zbrali že ob sedmi uri, najprej pri jutranji molitvi v cerkvi, nato pa smo se pripravili na dan, ki je sledil. Počasi so začeli prihajati tudi otroci, s katerimi smo ob devetih začeli dnevni program. Najprej smo dvignili oratorijsko zastavo in zapeli letošnjo himno z naslovom  »Imaš moč«. Skupaj smo se odpravili v cerkev k molitvi in prošnji za Božje varstvo in blagoslov pri delu, nato pa si v zimski kapeli ogledali zgodbo, ki je bila določena za vsak dan posebej. Po zgodbi smo se razdeljeni v skupine po starosti  (kateheze) pogovarjali o vrednotah, ki nam jih je zgodba o Petru Klepcu pokazala za vsak dan posebej. Po končanih katehezah so sledile delavnice in za njimi kosilo. V začetku popoldneva je bila na vrsti Velika igra. V tej Veliki igri je potekala prava otroška olimpijada. Na različnih postajah so se otroci pomerili v igrah ter s tem zbirali točke, ki so jim prinašale določeno število vodnih balonov. Po končanem prvem delu olimpijade je sledila še malica, spust zastave in odhod domov.


Drugi dan oratorija je bil podoben prvemu, le, da je bila tema dneva drugačna. Po zgodbi in katehezah so potekale različne delavnice, kjer so otroci pokazali svoje sposobnosti. Ta dan smo po kosilu dobili tudi sladico, saj so v kuharski delavnici naredili panna cotto za vse udeležence oratorija. Po kratkem premoru po kosilu je bil čas za drugi dan olimpijade. Z opravljanjem nalog so se točke prištevale k ponedeljkovim.


Po delovnem dopoldnevu tretjega dne so se otroci že pošteno veselili popoldanskega oratorija. Bile so na vrsti vodne igre. Po igrah je sledil še vrhunec dneva, boj med otroki in animatorji. Otrokom smo razdelili vodne balone, da se preizkusimo, kdo bo v tem boju močnejši: dvaindevetdeset otrok proti tridesetim animatorjem. Animatorji smo se morali pošteno potruditi proti številčno močnejšim otrokom. Ni bilo pravega zmagovalca, bili pa smo čisto mokri in napolnili dvorišče s strganimi baloni. Kar smo nasmetili, smo s kupnimi močmi tudi počistili.


Četrtkov dan pa je bil za nas nekaj posebnega, saj smo odšli na izlet. Z dvema avtobusoma smo se odpeljali v Rogaško Slatino, kjer smo si ogledali glavne značilnosti zdraviliškega mesta in  steklarno. Od tam smo se odpeljali do Kostrivnice in si ogledali župnijsko cerkev, kjer je naš gospod župnik prejel sveti krst, obhajilo in birmo. Sledil je obisk njegovih dveh bratov in nečakov, kjer so nas lepo pogostili. V lepem popoldnevu smo se peš odpravili v »gorco« iskat sladoled. Utrujeni, a zelo dobro razpoloženi, smo se proti večeru pripeljali v Cirkovce. Po večerji je sledil zabaven večer z naslovom »Oratorij ima talent«. Vsaka skupina (bilo jih je dvanajst) si je pripravila točke (pevske, igralske, pantomima in druge), s katerimi so poskušali navdušiti žirijo. Po uri in pol zanimive predstave so prvi trije zmagovalci prejeli simbolične nagrade. Utrujeni od napornega dneva smo se počasi odpravili spat. Pa ne domov, saj smo to noč prespali v župnišču. Ni nam bilo toliko do počitka in spanja kot do tega, da smo bili skupaj, se smejali in pogovarjali.


Peti dan, po težkem bujenju, smo se šele po zajtrku dokončno prebudili. Po običajnem dopoldanskem urniku smo se po skupinah (katehezah) pripravljali na zaključno sveto mašo. V delavnicah smo dokončali svoje izdelke in opravili vsak svoje dopoldanske obveznosti.  Po kosilu smo imeli Veliko igro, tokrat je bila na vrsti igra »Escape room«, kjer so otroci z reševanjem nalog poskušali pobegniti iz sob. Sledila je zaključna sveta maša, pri kateri so bili prisotni vsi udeleženci oratorija, starši otrok ter dedki in babice. Za tem pa še pogostitev in slovo z obljubo: »Nasvidenje, naslednje leto«.  


Katja Kolednik, animatorka

Oglejte si tudi