Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
11°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

Vrtec Kidričevo: Igrivo učenje za zdravo življenje

Otroci vrtca Kidričevo, skupine Veveričke, smo se v mesecu januarju odločili za sodelovanje pri projektu Igrivo učenje za zdravo življenje, ki ga je razpisal Zavod Enostavno Prijatelji. Pri samem projektu smo opravili različne naloge, pri katerih so otroci vestno sodelovali. Projekt je obsegal pet nalog. Vsaka izmed nalog je zajemala svoje področje. Opravili smo sledeče dejavnosti.

ŠPORT IN GIBANJE

Organizirali smo Igre brez meja v popoldanskem času ob prisotnosti staršev, saj je pomembno, da za zdravje skrbimo vsi, tako otroci kot odrasli. Najprej smo se razgibali, nato smo organizirali 4 gibalne aktivnosti s 4 naravnimi oblikami gibanja – poskakovanje v vrečah, tek čez obroče in met žoge, hoja in plazenje po vrvi ter hoja z nošenjem žoge na loparju. Prisotne je bilo veliko pozitivne energije, starši pa so se aktivnosti z veseljem udeleževali. Menimo, da smo tako vsi naredili nekaj za svoje zdravje. Na koncu smo se okrepčali z vodo in raznolikim sadjem.

ZDRAVA PREHRANA

Ko smo se posvetlili zdravi prehrani, smo uporabili časopis, iz katerega smo izrezali različno hrano. Iz vsega izrezanega smo naredili prehrambno piramido, o kateri smo se pred tem pogovorili in jo podrobneje preučili. Kot vsak dan, ampak z večjim poudarkom, smo si ta dan privoščili sadno malico in polnozrnati kruh, zraven smo pili nesladkan čaj, ki nam ga vsak dan pripravijo v kuhinji. Iz izrezkov smo naredili lutke, ob tem pa uporabili tudi že obstoječe. Otrokom smo zaigrali igro Matevž pri zdravniku, sami pa so kasneje z različnimi lutkami odigrali svoje različice.

OSEBNA HIGIENA

V sklopu osebne higiene smo se pogovorili o tem, kaj je pomembno za to, da smo zdravi, da zdravi ostanemo, in kako krepiti svoje zdravje. Pogovorili smo se o osebni higieni doma in v vrtcu, in da je pomembno, da nas vsi členi osebne higiene spremljajo povsod. Podrobneje smo se posvetili umivanju rok in umivanju zob. Posledično smo umivalnico opremili s plakati, ki so otrokom v spodbudo in pomoč. Vse to pa smo nadgradili in pošteno zaključili z obiskom zobne asistentke, ki nam je še podrobneje kot sicer predstavila higieno zob.

MEDSEBOJNI ODNOSI

Vse leto sodelujemo z ljudmi različnih generacij. Naš vrtec se je letos še posebej posvetil medgeneracijskim odnosom, ki nas spremljajo skozi vse leto, z njimi pa bomo v stilu zaključili z zaključno prireditvijo. Sodelovanja je bilo veliko, še posebej pri srcu pa nam je obisk Doma starejših občanov Kidričevo, kamor se pogosto odpravimo, saj je od vrtca oddaljen le nekaj korakov. Tokrat smo se tja namenili z željo, da stanovalcem polepšamo dan. Ob obisku smo zapeli sami in skupaj z njimi, se poveselili in jim predali risbice, ki sva jih vzgojiteljici opremili z mislimi.

KVALITETNI PROSTI ČAS

V namen preživljanja kvalitetnega prostega časa smo skupaj z otroki naredili družabno igro Pikapolonice. Otroci so pomagali z rezanjem in lepljenjem. Gre za igro, ki smo jo osnovali tako, da otroci mečejo kocko in takšno število, kot ga dobijo, če je pikapolonica na voljo, jih vzamejo na svoj kupček, vse dokler jih ne zmanjka. Otroci so igro nadgradili in obrnili pikapolonice s hrbtno stranjo navzgor in tako nadaljevali igro. Otroci se igre z veseljem poslužujejo.

Glede na naloge, ki smo jih opravili, in ves trud, ki smo ga vložili, smo dobili zlato priznanje za sodelovanje v natečaju in nagrado. S prihodom nas je počastil sam Zdravko Lidl s svojima škratoma. Škrata sta nam prikazala zdrav in nezdrav način življenja. Nagrade smo bili izjemno veseli. Svoje veselje smo delili še z ostalimi otroki vrtca Kidričevo.

Zapisali vzgojiteljici Suzana Žnider in Janja Tramšek

Oglejte si tudi