Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Vrtec in OŠ Cirkovce: Zdrava šola

Da je zdravje naša največja vrednota, se pogosto zavemo šele takrat, ko zbolimo. Takrat so naše misli usmerjene le v eno smer, da bi bili zdravi. Ob tem se zavemo, kako na zdravje pogosto gledamo kot na nekaj samoumevnega, kot nekaj, kar nam tako ali tako pripada. Pa vendar temu ni tako. Zdravje je vrednota, za katero se je potrebno truditi ter vanjo vlagati svoj čas in misli.
V našem vrtcu in šoli namenimo veliko pozornosti prav tej vrednoti, torej zdravju. Pri najmlajših otrocih to pomeni vsakodnevno uživanje sadja in zelenjave, tudi med obroki, veliko gibanja na zunanjih površinah, navajanje na umivanje rok in skrb za ustno higieno. Tako v vrtcu kot v šoli pripravljamo raznolike in kvalitetne obroke. V ta namen se vsak mesec sestane tim, ki je odgovoren za pripravo jedilnikov. Pri tem upoštevamo smernice za pripravo obrokov v javnih ustanovah, smernice zdravega prehranjevanja ter optimalne možnosti nabave živil pri lokalnih dobaviteljih. Ponosni smo, da imamo na razpolago različne vrste kruha iz različnih žit, beli kruh ponudimo le redko. Pogosto ponudimo otrokom eko in bio živila ter živila lokalnih dobaviteljev. V šoli za spodbujanje uživanja sadja in zelenjave sodelujemo še v shemi Evropske unije, kar pomeni, da učenci od tri do štirikrat mesečno med obroki uživajo ekološko pridelano sadje, zelenjavo in mleko. Sodelujemo še v številnih projektih (Unesco projekt Izboljšajmo odnos do hrane, Tradicionalni slovenski zajtrk …), ki spodbujajo razmišljanje o zdravem prehranjevanju in možnostih zanj. Za malo spodbude pri vsakodnevnem uživanju zdrave hrane pa učence občasno »nagradimo« s šolsko malico po njihovem izboru. Takrat se na jedilniku zagotovo pojavijo palačinke, hamburgerji, pica in podobno. Zraven obrokov pa imajo učenci vsak dan na razpolago jabolka, nesladkan čaj in vodo v šolski jedilnici. Kot novost v tem šolskem letu velja omeniti ukrep za zmanjševanje uporabe plastike tako v vrtcu kot v šoli. Odločili smo se, da pri izvenšolskih dejavnostih (športni, naravoslovni, kulturni dnevi …) učencem ne zavijamo malice v plastične vrečke, kot smo to počeli do sedaj, temveč si učenci od doma prinesejo posodico, kamor spravijo malico. Prav tako od doma prinesejo steklenico z vodo. Ob tem gre velika zahvala staršem za sodelovanje in podporo, saj brez njih naša prizadevanja ne bi bila dovolj.

 

Tudi na področju gibanja smo zelo aktivni. Otroci v vrtcu z vzgojiteljicami izkoristijo vsak dan za igro na igralih in drugih zunanjih površinah ter za sprehode v bližnjo okolico. V primeru slabega vremena vzgojiteljice pripravijo športne aktivnosti v mali telovadnici osnovne šole. Za spodbujanje gibanja učencev pa že vrsto let izvajamo aktivno preživljanje glavnih odmorov na prostem. Tako je med 10.00 in 10.30 na naših zunanjih igriščih prava gneča, saj učenci v tem času igrajo nogomet, med dvema ognjema, premagujejo lesene ovire, tekajo, se sprehajajo ali se preprosto družijo na svežem zraku. V šoli smo za aktivne odmore pripravili razpored dežurnih učiteljev, ki skrbimo, da aktivnosti učencev ne odtavajo kam drugam. Pohvaliti se moramo tudi s pohodi ob polni luni, ki so dobro obiskani. Občasno se nam pridružijo še nekateri otroci iz vrtca, ne manjka pa tudi starejših občanov. Zanemariti pa ne gre sodelovanja s starejšimi občankami, ki vsakodnevno obiskujejo Šolo zdravja in pridno telovadijo na zunanjem igrišču. V času izvajanja Simbioze giba so nam pripravile gibalne ure za otroke iz vrtca in učence 1. VIO, kamor smo povabili tudi babice in dedke. V zahvalo smo jih povabili na Tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo ga obeležili v petek, 15. novembra.

 

Velja si zapomniti, da čeprav hodimo po istih poteh, se vedno znova znajdemo v novi zgodbi. Za pisanje naših zgodb se bomo še naprej trudili, da bomo otrokom v vrtcu in učencem ponudili vsebine in aktivnosti, ki bodo vodilo za zdrav način življenja. 

 

Mateja Lampret, mentorica Zdrave šole OŠ Cirkovce

 

Oglejte si tudi