Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
ČET.
13°C
4°C
Oceni objavo

Vitan Plajnšek postal mladinski državni prvak

Na OŠ Cirkovce že tri leta poteka krožek carrom, ki ga vodi g. Tadej Šalamun. Med člani je tudi Vitan Plajnšek, učenec 4. razreda. Aprila letos je postal mladinski carrom državni prvak. Zmagal je v kategoriji igralcev, starih od šest do osemnajst let, kar je res velik dosežek. Z njim smo se pogovarjali o tej, mnogim neznani igri.
Kaj je to carrom? 

To je namizna igra, ki izvira iz Indije. Imamo kvadratno carrom mizo z luknjami na vogalih, devet belih, devet črnih in en rdeč žeton. Pri igri dva ali štirje igralci potapljajo žetone s t. i. plastičnimi strajkerji. Zmaga tisti, ki potopi vse bele ali črne žetone. Za dodatne tri točke pa je potrebno potopiti rdeč žeton in ga potrditi.

 

Kako dolgo že sodeluješ pri tem krožku? 

Pri krožku sem drugo leto. Za igro sem izvedel v šoli. Všeč mi je, ker je zanimiva. Žetone je potrebno dobro nameriti in igrati z občutkom. Če pa ima nasprotnik tako dobro nastavljen žeton, in misliš, da mu ga lahko izbiješ, mu ga odbiješ stran od luknje.

 

Vitan, čestitke za osvojeni naslov mladinskega državnega prvaka. Kaj lahko poveš o tekmovanju?

Hvala za čestitke. Tekmovanje je bilo v Mariboru. Bila so štiri tekmovanja: dvojice, enojice, stolp turnir in drugo mladinsko državno prvenstvo. Na vsakem tekmovanju smo igrali štiri kroge po 20 minut. Polfinali in finali so trajali 30 minut. V igri dvojic smo z naše šole imeli dve ekipi. Sodelovali smo Nik Spačal in jaz ter Jan Karneža in moj brat Jakob. Z Nikom sva v dvojicah osvojila tretje mesto. V igri stolp turnir sem osvojil drugo mesto. Zmagal sem v tekmi za naslov mladinskega državnega prvaka. V finalu sem premagal celo 18-letnega tekmovalca.

 

Kako dolgo boš še igral to igro? 

Igrati jo nameravam do 9. razreda, potem pa bi treniral v Mariboru. Rad bi osvojil naslov evropskega mladinskega prvaka.

 

To ti želimo tudi vsi učenci in delavci naše šole. Zelo smo ponosni nate. Čestitke tudi vodji, ki vas je pripravil na tekmovanje. Hvala za pogovor.

 

M. Jurtela

Oglejte si tudi