Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C

USTVARJALNOST IN DOMIŠLJIJA ...

SONET Z ODMEVOM

Venenje me zavzema                     vnema

Kot vila začarala                             očarala

Po žilah se mi kri tvoja pretaka       taka

A ta povzroča mi bdenje                 je

 

Oči tvoje so mi droga                     roga

Ki povzroča mi rane                       rane

Ki jih odeja snežna                         nežna

Počasi zakriva                                 kriva

 

Kako te ljubiti                                  ubiti

Da sama bom brez težav                žal

Odkorakala iz tega sveta                 ta 

KAJA MURŠEC, 9. A

MOJA ZGODBA – NARCIS

Zakaj se vse nimfe vedno zaljubijo vame? Ko bi bile vsaj lepe. Zadnjič me je ena ves čas opazovala in pričakovala je, da se bom zmenil zanjo. Le zakaj bi to naredil?

 Bogovi so mi svetovali ljubezenski napoj, ki deluje tako, da se zaljubiš v prvo podobo, ki jo vidiš. Vzamem ga, popijem. Nato pa grem na lov. Vendar danes nisem šel na običajen lov. Šel sem na lov za nimfami. Čez nekaj časa sem bil že krepko žejen, zato sem odšel do studenca. Tam pa se je zgodilo nepričakovano. V odsevu sem zagledal svojo podobo. Svojo lastno. Takoj sem se zaljubil in moja podoba je še povrhu govorila kot odmev. Kaj bi lahko bilo bolj krasno? Vendar ko sem ugotovil, da sem se zaljubil v svojo lastno podobo, sem umrl. Bogovi so mi po svoje priredili pogreb in me spremenili v narciso.

Kadar hodiš in zagledaš narcise ter  jih misliš utrgati, pomisli, kako žive so lahko.

TINA AUBELJ, 9. A

KRALJ AGAJ IN NJEGOV PAPAGAJ

     Pred davnimi časi je našo vas pokrivalo morje, le srednje velik otok je stal na sredi. Na tem otoku je stal grad, ki je bil poseben zaradi kralja, ki je v njem vladal. Če želite izvedeti, kakšen kralj je bil, berite naprej. Otok se je imenoval Aga.

     Nekega dne je na Agi umrl kralj Ag, ki še ni imel naslednika, zato se je njegova žena Neli odločila, da bo priredila tekmovanje med tistimi, ki želijo biti nasledniki. Odločilo se jih je enaindvajset. Eden izmed njih je bil pol človek in pol bik po imenu Agaj.

Vsi tekmovalci so dobili enake naloge, ki skorajda niso bile izvedljive. Bile so tri. Prva  je bila ta, da v eni noči povežejo enaindvajset otočkov (vsak svojega) z obalo. Druga naloga je bila, da otoku po sredini naredijo strugo, po kateri bo tekla voda. In tretja, da ulovijo edino modro-zeleno ptico na svetu.

 Vse so bile čudne naloge, vendar za Agaja čisto preproste, saj je znal čarati. Napočila je noč s prvim izzivom. Ta izziv so Agaj in še sedem ljudi odlično opravili, ostali pa so izpadli. Naslednji dan jih je čakal drug izziv. Ko so se vaščani prebudili, so že predčasno na točni sredini otoka opazili tri struge. Uspelo je le trem tekmovalcem. Seveda je bil med njimi Agaj, ki se je že pripravljal, kako bo s čudežnimi besedami papagaja privedel naravnost k njemu. Izziv se je izvajal podnevi in nihče ni mogel imeti pomoči, razen Agaj, ki je s čudežnimi močmi to storil z lahkoto. In res, uspelo mu je, dobil je prestol in čudežnega papagaja.

 Ta papagaj je znal govoriti kot mi. In vladal je skupaj z Agajem. Vladal je, kot se spodobi do takrat, ko so na plan prišle govorice, kako je Agaju uspelo ukrotiti papagaja in kako jim lahko vlada pol bik in pol človek. To je Agaja in papagaja zbodlo v srci. Odločila sta se, da bosta od takrat naprej vsako leto prirejala nekaj takega, kot so olimpijske igre in da bosta ugodna le do prijaznih vaščanov. To odločitev sta vzela resno in z njo obveščala tudi vaščane. Vsi hkrati so počasi popuščali in med vaščani ni bilo več razlik, niti kralja Agaja se ni dalo opredeliti  kot kralja.

     Agaj in papagaj sta postala znana po vsem svetu in tudi otok sta združila s celino. Tako sta bila zapisana v svetovno knjigo vzornikov. Bila sta takoj za Aleksandrom velikim. In skupaj sta kralj in papagaj preživela vse življenje, tudi smrt.

VERONIKA VERA MURŠEC, 7. B

SNEGULJČICA IN RDEČA KAPICA

Nekoč, pred davnimi časi, za devetimi gorami je živela Sneguljčica, ki je imela prijateljico Rdečo kapico. Živeli sta skupaj na kmetiji. Imeli sta zaposlena dva delavca. Janka in Metko, ki sta skrbela za tri prašičke in sedem kozličkov ter za svetilko na petrolej.

Nekega dne se je začela huda vojna med Snežno kraljico in kositrnim vojakom.

Snežna kraljica je izdelala snežne pošasti, kositrni vojak pa je s čudežnim prstanom priklical svetilko s kmetije in si zaželel, da bi žarela tako, da bi stopila vse ledene pošasti.

Vojna se je začela zaradi tega, ker je eden izmed kositrnih vojakov stopil na ozemlje Snežne kraljice.

Tako pa sta se kositrni vojak in Snežna kraljica zaljubila.

Vojne je bilo konec, ko je na kmetiji volk ugrabil sedem kozličkov in tri prašičke. Sneguljčica in Rdeča kapica sta za vse okrivila Janka in Metko.

Zatem je prihrumel velik valj in Morska deklica jima je rekla, naj se ne prepirata.

Počil je lonec in pravljice je konec.

MARKO PIŠEK, 6. A

ZIMSKA PRAVLJICA

Na skrajnem severu Zemlje živi družina. Mama, oče, sin in hči. Ukvarjajo se s prodajo vlečnih psov.

Nekega dne je prispela nova pošiljka vlečnih psov. Vsi so bili enaki, le eden je bil drugačen. Vsi ostali so bili ubogljivi in črni, ta pa je bil neubogljiv in bel. Hčerka ga je vzljubila. Na skrivaj ga je vzela k sebi domov. Hranila ga je in vzgajala. Sin ga je odkril. »Kako si mogla! Prav ta pes je bil namenjen bogati stranki!« je govoril. Hčerka mu je plačala s svojo žepnino, da ni povedal očetu.

 Hčerka je psičko poimenovala Kiara. Vsak dan je postajala bolj nagajiva in predrzna. Enkrat je zagrizla v sinovo blazino. V jezi je stekel k očetu in mu rekel: »Hčerka skriva psa bogate stranke.« Oče je nemudoma psa odpeljal stranki domov. Hčerka je bila zelo žalostna. Sin se je takrat začel smejati in norčevati iz nje.

 V jezi je pobegnila v gore. »Kar pusti jo. Naj se malo ohladi,« je rekel oče. Hčerka je tekla in začela jokati in kričati. Nanjo se je vsul snežni plaz. Kiarina nova lastnica jo je peljala na sprehod tam blizu. Kiara je zavohala hčerko in stekla k njej. Lizala jo je in jo grizla, da bi jo zbudila. Stekla je domov in opozorila starše. Šli so po hčerko in jo pripeljali domov. Skupaj sta se pogreli.

 Oče je navkljub svojim šefom Kiaro posvojil. Zdaj so ugotovili, da ni vlečni pes, temveč je reševalni pes. Župan ji je dal tudi naziv »Reševalni pes leta«.

  Še zdaj hodita na sprehode in na nos jima naletavajo snežinke.

NEJA VOGRINC, 6. A

ZIMSKA PRAVLJICA

Božiček se je pripravljal na vzlet, ampak so njegovi jeleni dobili gripo. Škratje niso znali leteti, imeli pa so nore ideje. Enemu škratu je uspelo izdelati raketnik, drugemu neskončno veliko vrečo, tretjemu štoparico do sončnega vzhoda, četrtemu pa super gorivo.

 On je vse to združil in hitro raznosil darila. Na sredi poti mu zmanjka goriva in pade na banko. Poklical je škrate in jih vprašal, kaj naj naredi, in so mu dali idejo, naj vrže tri zlate kocke v raketnik in pritisne Segrej. Šel je po zlate kocke in sproži se alarm. Ulovi ga policija in ga vrže v zapor. Želel jim je pojasniti, da je on pravi Božiček, a mu niso verjeli. Božiček je vsem v zaporu dal glasbila in začeli so igrati božične pesmi. Policisti niso verjeli, da je to naredil on, ajim je razložil, da dela čudeže ter je pravi Božiček. Dali so mu nazaj njegov raketnik in kocke, da je lahko spet poletel. Potem je obdaril še cel svet in banki vrnil zlate kocke, policijski postaji pa zahvale in darila. Svojim jelenom je podaril zdravila in so ozdraveli. S stvarmi s potovanja si je nadgradil sanke in je imel sedaj super hitre sanke.

 Škratje pa so bili žalostni, ker Božiček ni dobil darila. Medtem so policisti obvestili CIO o Božičku ter začeli z iskanjem. Našli so ga na severnem tečaju in se opravili do tja. Škratje so tako dobili idejo za nevidno Božičkovo delavnico. Ko so policisti prišli do tja, so na tleh našli samo pismo, v katerem je pisalo: »Delam čudeže, podpis Božiček.« Nehali so iskati in bili so veseli, da potem niso bili na seznamu porednih.

 Tako je Božiček postal zelo opremljen in zagotovo ob naslednjem božiču ne bo imel težav.

TADEJ ČUŠ, 6. A

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi