Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
24°C
8°C
Oceni objavo

OŠ Cirkovce – delavnica za nadarjene malo drugače

V okviru programa za nadarjene učence sem novega znanja željnim učencem želela predstaviti mantrailing, ki je posebna veja iskanja pogrešanih oseb. Pes na približno sedem metrov dolgem slednem povodcu sledi individualnemu vonju osebe, osebni predmet pa je psu predstavljen ob začetku iskanja. Sama se s svojim psom udeležujem ur mantrailinga eno leto. Tam sem spoznala mnogo odličnih ljudi, ki nas druži ista stvar. Med njimi tudi Ivo.
Iva Zorger je članica društva za iskanje, zaščito in reševanje IZAR in dolgoletna mantrailing inštruktorica. Čudovita oseba, ki ima dva čudovita psa. Iva se je v decembru odzvala na povabilo in se učencem pridružila na naši šoli v okviru delavnice za nadarjene učence. Predstavila nam je mantrailing. Predstavitev je trajala v prostorih naše šole približno 45 minut.

Najprej so se učenci seznanili s teoretičnimi osnovami mantrailinga in se pozabavali ob trikih, ki sta jih izvedla Ivina psa. Nato so videli še praktičen prikaz iskanja pogrešane osebe. Marker se je skril nekje v šoli, pes pa ga je na osnovi njegovega vonja uspešno izsledil. Nato so učenci dobili nalogo, da se skrijejo nekje v šoli. To je bil najbolj zabaven del delavnice. Poiskali so najbolj oddaljen kotiček in kot miške tiho čakali, da jih pes izsledi. Seveda mu je uspelo.

Ker je bila delavnica zelo zanimiva in poučna, so učenci predlagali, da se srečamo z Ivo in psi še kdaj. Takrat bomo naše znanje in izkušnje nadgradili. Še več bo skrivanja in iskanja. Se že veselimo novega snidenja!

Suzana Menoni - Planinšek

Oglejte si tudi