Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

OBISK PRIJATELJEV IZ SRBIJE V OBČINI KIDRIČEVO

OBISK UČENCEV IZ BARAJEVA, 12. 5. 2022

V Lovrencu smo se družili z učenci iz srbskega mesta Barajevo. Program so pripravili gasilci in z igrami popestrili popoldan. Učenci so tekmovali v štirih ekipah. Uživali so v igrah z vodo, saj je bil topel dan. Med seboj so se spletle vezi in vsi so uživali ob druženju. Prav tako je bilo odlično poskrbljeno za malico, večerjo in pijačo.

Obiskali so nas novi prijatelji, učenci iz srbskega mesta Barajevo.

Predstavili so svoj kraj, zgodovino, jezik in običaje. Pridružili so se nam tudi pri pouku, mi pa se k njim priključili v ljudskem plesu "kolo".

Tobija Lakić je srbskim učenkam, ki so bile prisotne pri pouku, podaril pesem.

 

DRUGAČE

Tukaj v Sloveniji

stvari tečejo drugače.

Drugače se oblačimo.

In govorimo po naše.

 

Govorimo slovensko,

v različnih narečjih,

Živimo v vaseh, mestih -

manjših, večjih.

 

Naš najvišji vrh je Triglav,

glavno mesto Ljubljana,

polna je lepot -

od Goričkega do Pirana.

Tobija Lakić, 8. a

 

V sredo, 11. 5. 2022, so nas v občini Kidričevo obiskali Srbi iz Barajeva, ki so kasneje postali naši zelo dobri prijatelji.  

Nekateri učenci (prostovoljci), ki smo se odločili, da vzamemo Srbe pod svojo streho, smo se v sredo izpred šole odpravili do restavracije Pan, kjer smo se srečali z otroki. Pozdravili smo se in nato so nam učiteljice povedale, pri kom bo kdo bival. V restavraciji smo pojedli kosilo in se bolje spoznali. Zatem so naši starši prišli po nas ter nas odpeljali domov, kjer je vsak počel oz. pokazal novim prijateljem, kar je hotel.

Jaz sem pod svojo streho sprejela zelo prijetni in prijazni dekleti Marijo in Mašo, ki sta sicer bili od mene starejši eno leto, a smo se zelo dobro razumele, se skupaj neverjetno zabavale in te tri dni preživele zares lepo. Po prihodu domov smo se preoblekle, saj nam je bilo zelo vroče ter se nato odpravile na moj trening rokometa. Bilo jima je všeč, a proti koncu že malo dolgočasno, saj sta mi povedali, da športa ne marata toliko kot jaz. Odšle smo tudi na sladoled, ki jima je bil zelo okusen. Okrog sedmih je po nas prišla moja mama ter nas odpeljala domov. Doma smo se uredile za spanje, se nekaj časa pogovarjale in tudi malo hihitale. Spletla sem jima kite, ker sta jih naslednji dan potrebovali za folklorni nastop in za tem smo kar hitro zaspale.

Sledil je naslednji dan, četrtek, 12. maj. Morale smo se zbuditi kar hitro, saj je sledil odhod v šolo, kjer so nam otroci folklorne skupine iz Barajeva predstavili svojo kulturo. Po predstavi so naši prijatelji z nami bili prisotni pri pouku, ki pri njih poteka čisto drugače. Okrog dveh smo si z avtobusom odšli ogledat učilnico v naravi ter na Zelenem jezeru pojedli sladoled ter nekaj popili. Zatem so se ostali odpravili v Lovrenc na Dravskem polju, kjer so igrali raznorazne vodne igre. Jaz žal nisem mogla iti zraven, saj sem imela rokometno tekmo. Maša in Marija sta mi kasneje povedali, da so se imeli zelo lepo in se neverjetno zabavali. Doma smo spet preživele zabaven večer.

Zadnji dan, v petek, 13. 5. 2022, so Srbi žal morali oditi, a pred tem smo šli še v Osnovno šolo Cirkovce, kjer so svojo kulturo predstavili tudi tamkajšnjim učencem. Tudi tam smo bili prisotni pri pouku. Ob koncu vsega programa smo učenci iz osnovne šole Kidričevo počasi odšli domov, Srbi iz Barajeva pa so šli še nekaj pojest v restavracijo pred dolgo vožnjo nazaj proti domu. Seveda se nismo pozabili posloviti in zahvaliti za nepozabno doživetje.

Tako se je naše druženje na žalost končalo. Minilo je zelo hitro, a bilo je zanimivo in zabavno. Novih prijateljev iz Barajeva zagotovo ne bomo pozabili in verjamem, da tudi oni ne nas.

                                                                                                                                           Lenja Ripak, 8. a

 

Oglejte si tudi