Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
9°C
NED.
21°C
11°C
Oceni objavo

O VARNOSTI NA ŠOLI CIRKOVCE

V  mesecu februarju smo imeli dan dejavnosti na temo varnost. Temo smo izbrali učenci sami že v lanskem šolskem letu na pobudo šolskega parlamenta.

Prvo uro smo se učili o prvi pomoči, predavala nam je gospa Pavla Veler. Učili smo se, kaj naredimo ob lahkih poškodbah kot so odrgnine, ureznine, opekline, piki žuželk, krvavitvi iz nosu, kaj ob zvinih in zlomih. Ob koncu ure smo lahko tudi sami povijali roke. Svojim sošolcem sem pokazala, kako se povoji spretno zavijejo.

Drugo uro smo se pogovarjali o zasvojenosti, kako jo preprečiti in kakšni so simptomi. Pogovarjali smo se, s čim smo zasvojeni otroci in najstniki ter ugotovili, da jih je precej zasvojenih z mobilnimi telefoni. Za najstnika do starosto 19 let je 45 minut na dan dovolj, ob tem da mora 2-krat toliko časa preživeti v naravi.

Tretjo uro smo se pogovarjali z Lunino vilo, ki nam je povedala, kako dragoceni so naši intimni predeli. Izvedeli smo, kaj moramo narediti, če smo žrtev neprimernih dotikov in da so trije od desetih otrok žrtev takšnega dejanja. Le eden od teh treh pa si upa na glas spregovoriti o tem.

Četrto uro smo se z učiteljem Alešem pogovarjali, kaj je samoobramba. Ugotovili smo, da je ob napadu bolje zbežati, kot da se spopademo.

Peto uro je k nam prišla Bernarda Jurič, ki nam je predstavila svoje popotovanje po Avstraliji - prehranjevalne navade, pomanjkanju vode in ostale težave, ki pestijo to deželo. Sredi predstavitve ji je glasno počila guma na kolesu, s katerim je prišla na predstavitev.

Njene predstavitve, ki je bila tudi zadnja ta dan, sem bila zelo vesela in je ne bom nikoli pozabila.

Hana Gošnjak, 5. b

 

Oglejte si tudi