Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

IZJEMEN USPEH MLADIH RAZISKOVALCEV OŠ KIDRIČEVO NA DRŽAVNI RAVNI

Na poti raziskovanja je v letošnjem šolskem letu stopalo kar dvanajst učencev naše šole, ki so pripravljali raziskovalne naloge na petih različnih področjih. Kar tri raziskovalne naloge so se po uspešnem zagovoru na regijskem srečanju, kot najboljše na svojih področjih, uvrstile tudi na državno srečanje mladih raziskovalcev.

Na 52. državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki je potekalo 14. maja 2018 v Murski Soboti, so učenci ponovno predstavljali in zagovarjali raziskovalne naloge. Osvojili so dve srebrni in zlato priznanje.

Vsem avtorjem nalog iskreno čestitamo za uspešno delo in  zagovore nalog. V nadaljevanju so predstavljene ekipe mladih raziskovalcev z mentoricami, naslovi nalog ter osvojena priznanja.

 

Naslov naloge: Ko zapojejo poročni zvonovi

Avtorji: Eva Žunkovič, Nia Kranjc

Mentorice: Sonja Lenarčič, Jana Jerenec

Regijsko srečanje: zlato priznanje

Državno srečanje: srebrno priznanje

 

Naslov naloge: Ni vredno zločina

Avtorji: Tanaja Čeh, Zoja Topolovec

Mentorice: Ankica Pikula, Tamara Mlakar

Regijsko srečanje: srebrno priznanje

 

Naslov naloge: Odtisi kot kazalniki vpliva na okolje

Avtorji: Lazar Raković, Nik Mlinarič, Gaj Bregant

Mentorice: Klavdija Murko, Tamara Mlakar

Regijsko srečanje: zlato priznanje

Državno srečanje: srebrno priznanje

 

Naslov naloge: Po poteh škrata Šumarja

Avtorji: Neja Kupčič, Kaja Muršec, Jana Aubelj

Mentorice: Klavdija Murko, Aleksandra Vidovič

Regijsko srečanje: zlato priznanje

 

Naslov naloge: Nasledstvo na kmetijah

Avtorji: Sonja Topolovec, Tjaša Vindiš

Mentorice: Klavdija Murko

Regijsko srečanje: zlato priznanje

Državno srečanje: zlato priznanje

V nadaljevanju predstavljamo kratke vsebine nalog, ki so prejele priznanja na državnem srečanju.

Na interdisciplinarnem področju sta Nia Krajnc (8. b) in Eva Žunkovič (8. b) raziskovali poročne običaje na Spodnjem Štajerskem s poudarkom na običajih v naši občini. Hvala vsem babicam in prababicam, ki so jim približale potek snubljenja, poroke in zaroke.

Na področju ekologije z varstvom okolja so Lazar Rakovič (8. b), Nik Mlinarič (8. b) in Gaj Bregant (8. b) pripravili nalogo z naslovom Odtisi kot kazalniki vpliva na okolje. V nalogi so bile predstavljene metode odtisov kot kazalnikov človekovega vpliva na okolje, za gospodinjstva iz naše občine pa izračunani ogljični, ekološki in vodni odtis, s podanimi predlogi za nadaljnje trajnostno ravnanje. Ob tem gre zahvala vsem staršem, ki so izpolnjevali anketni vprašalnik.

Na področju geografije sta Tjaša Vindiš (9. b) in Sonja Topolovec (9. a) pripravili nalogo z naslovom Nasledstvo na kmetijah. V nalogi sta primerjali stanje nasledstva na kmetijah z Dravskega polja in iz Haloz. Naloga je nastala v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor v okviru projekta Farmtransfer, strojnim krožkom Dravsko polje in strojnim krožkom Žetalanec. Zahvaljujemo se več kot sto kmetovalcem iz obeh področij, ki so nam na letnih občnih zborih zaupali nasledstvene vzorce svojih kmetij.

Mentorice

Oglejte si tudi