Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Fotografska razstava

OŠ CIRKOVCE - KULTURNA ŠOLA
FOTOGRAFSKA RAZSTAVA

ROBERT L. HORVAT

Teden pred dnevom slovenske kulture, natančneje 1. februarja, smo na OŠ Cirkovce v goste povabili našega nekdanjega učenca, danes popotniškega mojstra fotografije, Roberta L. Horvata. V šolski avli je na ogled postavil fotografije otrok iz Evrope in Azije pod naslovom MOSTOVI.

Po svetu potuje s fotoaparatom, objektivi in stojali. Domov prinese poleg vtisov in nepozabnih spominov tudi veliko fotografij, da lahko tudi tiste, ki ne potujejo, popelje v neznane tuje dežele po svetu.

Poleg razstave nam je namenil veliko časa še naslednje dni, ko je za vse učence po razredih in starejših otrok iz vrtca pripravil voden ogled razstave. Tako je otroke še z besedo popeljal v skrivnosti življenja otrok v različnih svetovih. Poleg tega pa je otroke popeljal v tehnično plat fotografije. Tudi otroci so lahko fotografirali, kar jim je bilo zelo zanimivo. Glede na odzive otrok upamo, da je mnogo otrok navdušil za svoje poslanstvo.

 

O avtorju

Konec l. 1970 je razveselil starše v vasi Zgornje Jablane. Po brezskrbnem otroštvu in  končani osnovni šoli v Cirkovcah se je vpisal v srednjo železniško šolo v Mariboru.  Nato se je zaposlil v Sevnici in kasneje v Zidanem Mostu, kjer še danes opravlja delo prometnika. Z druščino kolegov so se začela vrstiti potovanja z vlakom, s čimer pa je vse bolj raslo zanimanje, kako ob vrnitvi domov tudi ostalim prikazati del lepot in dogodivščin s teh potovanj. Rešitev je bila seveda fotografija.

Leta 2000 je začel delati kot potopisni fotograf  in avtor naslovnih fotografij pri sindikalnem časopisu Prometnik, danes pa je poleg tega še urednik fotografije. Fotografiranje, sprva zgolj ljubiteljsko, je dobilo nove dimenzije, ko se je l. 2002 preselil v Celje in se vpisal v celjsko fotografsko društvo. Tako se je pridružil vse bolj aktivni skupini članov društva in tako začel sodelovati na razstavah doma in v tujini. L. 2006 je v Celju skupina 9-ih fotografskih entuziastov, katere član je bil, ustanovila Društvo fotografov SVIT, ki je od ustanovitve bilo kar nekaj časa vodilno med društvi v Sloveniji in  med boljšimi v tujini. Leta 2010 je prejel najvišji fotografski naziv, ki ga podeljuje fotografska zveza Slovenije - Mojster fotografije FZS in naziv AFIAP – Artist FIAP (Federation Internationale De L'Art Photographique). L.2011 je prejel naziv EFIAP – Excellence FIAP (Federation Internationale De L'Art Photographique). Pred tremi leti ga je pot zopet pripeljala nazaj v Zgornje Jablane. Fotografija je del njegovega življenja in načina razmišljanja. Ker to počne z ljubeznijo, je vse v zvezi s fotografiranjem zanj enostavno.

Za svoje zavzeto popotniško fotografijo je prejel mnogo nagrad. Tukaj omenjamo najpomembnejše.

L. 2005  - 1. nagrada v kategoriji Potovanja za fotografijo Petkrat na dan - 42. slovenska pregledna razstava Celje.

L. 2006 - 1. nagrada v kategoriji Ljudje za fotografijo Nasmeh, prosim! - Revija National Geographic. 

L. 2007 - 1. nagrada v kategoriji prosta črno-bela Metla pometa - 44. slovenska pregledna razstava Hrastnik; - 1. nagrada v kategoriji prosta Toscana 3 - The AL-THANI Award for Photography 2007 Qatar.

 

L. 2008 - 1. nagrada za kolekcijo v kategoriji Prosta Toscana 1, Toscana 3, Valeča se svetloba in Rumeno valovanje  - “60 Years Of Požarevac Photo And Cinema Club”:

-1. nagrada v kategoriji narava za fotografijo Valeča se svetloba - 3.MEĐUNARODNI SALON FOTOGRAFIJE "EKOLOŠKA ISTINA"  Zaječar,

-1. Nagrada kategorija Otrok za fotografijo Deček in lutka - 32nd International Photography Exhibition "Child 2008",

-1. nagrada za fotografijo Nasmeh, prosim! - DIGITAL GEORGIA CIRCUIT USA,

-1. nagrada za fotografijo Slana reka - 5th GERMAN MEGA CIRCUIT L. 2010,  

-1. nagrada za fotografijo Toscana 3 - 7th Holland International Image Circuit - 13th Tribute to Colour,

L. 2010 - 1. nagrada za fotografijo Toscana 3 - 7th Holland International Image Circuit.

 

O razstavljenih fotografijah

Ciklus razstavljenih fotografij z naslovom MOSTOVI odpira avtorjev pogled na dva, na nek način povsem različna svetova, a globlje se dotaknemo svoje notranjosti, bolj spoznavamo, da se v osnovi zelo malo razlikujeta. Otroke, ki so v svoji prvobitnosti še iskreni in neizprijeni,  postavlja v prvi plan in v življenjski prostor Evrope in Azije. Prestavlja dve različni kulturi oz. krščansko in muslimansko vero. Ljubezen, ki odseva z otroških obrazov, ne glede na to, s katerega dela sveta prihajajo, je v bistvu most, ki spaja še tako različne in navidezno nepovezane bregove in svetove. Nič ni močnejšega od mostu, ki je narejen z ljubeznijo, še posebej, če so to drobna, a velika otroška srca. 

Fotografije so bile posnete na različnih koncih sveta, v Iranu in Turčiji, ter v Sloveniji, Makedoniji, Nemčiji, na Hrvaškem, Poljskem in vsaka fotografija je avtorju odprla oči za drugačnost in sprejemanje drugače mislečih.

Zato odprimo svoja srca in jih povežimo z mostovi!

 

Besedilo Robert L. Horvat in M. Jurtela.

Fotografije Ana Šišak

 

 

Oglejte si tudi