Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Šola zdravja na obisku v Račah

Za obisk sosednje občine Rače - Fram, kjer smo spoznavale kulturno dediščino kraja Rače, smo si izbrale sončen jesenski dan.

Biser v središču kraja je grad. Skozi zgodovino gradu nas je popeljal g. Matjaž Tomanič. Prijetno ga je bilo poslušati, predstavil nam je veliko zanimivosti, tudi zgodbo in zaroto iz prvega slovenskega romana, Ivan Erazem Tottenbach, ki je nastal izpod peresa Josipa Jurčiča. Sledil je voden ogled v Belo dvorano, bolj znano kot poročna dvorana, kjer zaradi svoje akustičnosti izvajajo različne koncerte in kulturne prireditve. Nadaljevale smo z ogledom kapelice, posvečene Janezu Nepomuku. V gradu je tudi zasebna etnološka zbirka. V promocijsko-degustacijskem prostoru z vinoteko smo se seznanile z  različnimi ponudbami lokalnih ekoloških kmetij. Izjemno navdušene pa smo bile nad cerkvijo Sv. Jožefa Delavca, ki stoji nedaleč od gradu. Notranjost cerkve je leta 2011 s prečudovitim mozaikom obogatil sakralni umetnik in svetovalec Papeškega sveta za kulturo, pater Marko Rupnik. V cerkvi smo občudovale tudi vitraže akademskega umetnika Staneta Kregarja. Preživele smo topel jesensko obarvan dan, obogaten z novimi znanji. Ob ogledu etnološke zbirke s pristnostjo starih predmetov pa nam je spomin odtaval daleč nazaj v naše otroštvo, ki je ponovno zaživelo v nas.

Lepo nam je, oranžnim telovadkam. Hvaležne smo za vsak dan, ker lahko telovadimo na svežem zraku, se napolnimo s čisto energijo in tako zakorakamo v nov dan.

Stanka Ivančič Sagadin 

Oglejte si tudi