Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
4°C
2°C
JUTRI
6°C
0°C
4605

Šola zdravja na obisku v Račah

Za obisk sosednje občine Rače-Fram smo si izbrale sončen jesenski dan, kjer smo spoznavale kulturno dediščino kraja. 
Biser v središču kraja je grad. Skozi zgodovino gradu nas je popeljal g. MatjažTomanič. Prijetno ga je bilo poslušati, veliko zanimivosti nam je predstavil, tudi zgodbo in zaroto iz prvega slovenskega romana: Ivan Erazem Tottenbach, nastala izpod peresa Josipa Jurčiča. Sledil je voden ogled v Belo dvorano, bolj znano kot poročna dvorana, kjer zaradi svoje akustičnosti izvajajo različne koncerte in kulturne prireditve. Nadaljevale smo z ogledom kapelice, posvečene Janezu Nepomuku. V gradu je tudi zasebna etnološka zbirka. V promocijsko degustacijskem prostoru z vinoteko smo se seznanile z  različnimi ponudbami lokalnih ekoloških kmetij.
Izjemno navdušene pa smo bile nad cerkvijo sv. Jožefa delavca, nedal od gradu. Notranjost cerkve je s prečudovitim mozaikom leta 2011 obogatil sakralni umetnik in svetovalec Papeškega sveta za kulturo pater Marko Rupnik. V cerkvi smo občudovale tudi vitraže akademskega umetnika Staneta Kregarja. 
Za nami je bil topel jesensko obarvan dan, obogaten z novimi znanji. Ob ogledu etnološke zbirke s pristnostjo starih predmetov pa nam je spomin odtaval dalečnazaj v naše otroštvo, ki je ponovno zaživelo v nas.
Lepo nam je, nam oranžnim telovadkam. Hvaležne smo za vsak dan, ker lahko telovadimo na svežem zraku, se napolnimo s čisto energijo in zakorakamo v nov dan.
Stanka Ivančič Sagadin 


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi