Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Potovanje k prijateljem v Estonijo

Projekt Pomahajmo v svet je mednarodni projekt, preko katerega smo se otroci in vzgojiteljici iz skupine Ježi iz Vrtca Kidričevo povezali z vrtcem, ki je od nas kar precej oddaljen. Dodeljen nam je bil vrtec Tallinn Meelespea Kindergarten iz Estonije.
Povezovanje je potekalo preko spletne aplikacije »MY Hello«, ki nam je omogočila, da smo otroke popeljali na virtualno popotovanje, kjer so odkrivali multikulturen dialog in življenje na drugem koncu sveta. Otroci so bili preko različnih, njim zanimivih dejavnosti, motivirani za delo in aktivno vključeni v predstavitve posameznih tematik.

 

Program »Pet prstov« vsebuje pet tem in posledično prav toliko javljanj v drugo državo. Obravnavane vsebine, ki so si sledile vsak mesec, so bile: To sem jaz (palec), Jaz in moja družina (kazalec), Jaz in moj vrtec (sredinec), Jaz in moje mesto (prstanec), Jaz in moja država (mezinec). Tako so otroci razmišljali o sebi, svojih značajskih in telesnih lastnostih, željah, interesih in se poskušali zavedati pomembnosti lastne identitete. Ogledovali so si fotografije otrok sveta, se seznanili z zgodbo Enia potuje k prijateljici Liuan, iskali podobnosti in razlike, se seznanili z jezikom drugega naroda in si s pomočjo globusa poskušali predstavljati oddaljenost držav.

 

Prav tako so spoznavali, v kakšni družini živijo oni sami in drugi otroci ter se seznanjali z različnimi oblikami družinskih skupnosti. Sodelujočemu vrtcu so se ponosno predstavili s fotografijami posameznih aktivnosti, pokazali pa so jim tudi prostore v vrtcu ter njegovo okolico. Ob daljših sprehodih so spoznavali bližnjo okolico in različne stavbe ter ob tem razvijali naklonjen, spoštljiv in odgovoren odnos do domačega kraja. Prav tako so pridobivali znanje o svoji kulturi in tradiciji, se seznanili s simboli naše države, z naravnimi znamenitostmi in nekaterimi kraji.

 

Zadnje javljanje je predstavljalo dlan, ki je naznanila konec skupnih dogodivščin. Ob tem smo še drug drugemu v svojem jeziku zapeli himno projekta. V času našega potovanja smo se naučili tudi nekaj besed v estonskem jeziku, ki zvenijo precej drugače in zanimivo.

 

Velik poudarek smo namenili spoznavanju druge kulture, običajev in načina življenja. Otroci so si lahko pokazali, kako se igrajo in ustvarjajo, kakšne pesmi pojejo, v kakšnem okolju živijo, kakšno hrano jedo, kakšen jezik govorijo, itd. Naša skupina je sledila programu in projekt tudi uspešno zaključila, Vrtec Kidričevo pa si je za sodelovanje pri projektu Pomahajmo v svet pridobil časten naziv »Strpen vrtec«.

 

Verjameva, da je naše potovanje k prijateljem v Estonijo ostalo otrokom v zelo lepem spominu. Zanimiva izkušnja, ki so jo otroci pridobili v projektu, vodi v razumevanje, razumevanje pa v sprejemanje. Skupaj smo zgradili most prijateljstva z otroki druge narodnosti.

 

»Pet prstov je ena dlan in ko stisnemo si dlani, prijateljstvo poveže nas, pet prstov nas združilo je.«

 

Ježkov pomah,

vzgojiteljici Petra Iljaž Ripak in Klara Leljak

Oglejte si tudi