Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Imaš mirno roko in znaš natančno ciljati? Te privlači uporaba strelnega orožja in razvijanje veščine streljanja? Če je odgovor pritrdilen, potem je strelstvo nekaj zate

Kaj je športno ali preciznostno strelstvo? Strelstvo predstavlja širok pojem. Gre lahko za tekmovalno ali rekreativno aktivnost, pri kateri je treba biti predvsem zelo natančen. Zahteva veliko samodiscipline in umirjenosti, za začetnike pa je predvsem pomembna tudi potrpežljivost. Športno ali preciznostno strelstvo predstavlja streljanje z različnimi strelnimi orožji z določenega mesta v tarčo, ki stoji na različnih oddaljenostih od strelca. Uporablja se puške in pištole. Pri puškah in pištolah ločimo med tistimi, ki izstrelijo naboj napolnjen s smodnikom, in tistimi, ki projektil izstrelijo z izstisnjenim zrakom (zračna puška). Streljamo lahko tudi rekreativno. Če upoštevamo pravila rokovanja z orožjem in streljamo na za to namenjenih območjih, torej na streliščih, je streljanje zelo poživljajoča dejavnost. Ko pritisnemo na petelina in se puška ali pištola sproži, nam po telesu zaplava adrenalin. Streljanje prinaša veliko zadovoljstvo, saj je pri streljanju treba pokazati veliko koncentracije, natančnosti in samodiscipline. Streljanje je organizirana aktivnost, saj je zaradi rokovanja z orožjem potrebno misliti tudi na varnost. Streljaš lahko na streliščih, ki so namenjena specifično strelstvu. To je poseben prostor, kjer veljajo stroga pravila, kaj lahko počnemo, kako se obnašamo in kako rokujemo z orožjem. Strelišče je lahko zunanje ali notranje. Zunanja so običajno odmaknjena od prebivalcev, saj jih ne želimo motiti s hrupom, ki ga streljanje povzroča. Na strelišču je možna tudi izposoja strelnega orožja. Tam se lahko kot začetnik tudi uvedemo v pravila streljanja in spoznamo, kako ravnati z orožjem. Za začetnike je zelo priporočljivo, da se povežejo s trenerjem streljanja, ki ponudi vsaj osnove strelnega položaja ter postopka streljanja. Tekmovalno strelišče se razlikuje od rekreativnega strelišča. To je poseben prostor, kjer ima vsak strelec dodeljen svoj del. Vgrajene so vse potrebne merske naprave in naprave za točkovanje. Seveda imajo tudi gledalci prostor zase.
Se želite preizkusiti v športu, ki od vas zahteva zbranost, preciznost in tekmovalnost,uspeh pa je odvisen samo od vas samih?

Potem vas vabimo, da se v okviru strelskega krožka udeležite predstavitve strelskega športa pod vodstvom inštruktorja športnega strelstva iz strelskega društva Kidričevo, ki deluje že od leta 1950.

Streljanje z zračnim orožjem je šport, ki zahteva veliko samodiscipline in samokontrole. V Sloveniji imamo veliko različnih društev in klubov, ki se ukvarjajo s strelskim športom, vendar kljub temu ostaja še vedno precej nepoznan šport med otroci, mladostniki in starejšimi. 

Strelski šport je primeren že za otroke od starosti 10 let naprej, zgornje omejitve starosti pa skorajda ni.  Zato se nam pridružite in preizkusite, kako mirna je vaša roka. Ob uvodni predstavitvi varnega rokovanja s športnim zračnim orožjem in pripadajoče športne opreme boste namreč lahko zračno orožje tudi sami preizkusili. Spremljal vas bo strokovno usposobljen inštruktor.

 

Vsaki petek od 14:30 do 16:00

v športni dvorani v KIDRIČEVEM na strelišču

KONTAKT: Gregor Kmetec, 031-392-086

sdkidric@gmail.com

www.sd-kidricevo.com

 

Oglejte si tudi