Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Občni zbor DU Cirkovce

Po dolgih dveh letih zatišja smo se ponovno zbrali upokojenci iz Cirkovc in okolice. Veseli, a malo utrujeni od dolgega zaprtja med štiri stene. Korona je naredila svoje. Človek, vajen druženja, pogovorov, izletov in nasmehov, je obtičal doma – ker je moral. Toda danes smo ponovno tu, kot bi rekli: »Prve lastovke se vračajo v svoja gnezdišča.« A ni to čudovito slišati? Veliko smo morali prestati, toda zmogli smo.
Kot vsak občni zbor je tudi tega pričel predsednik, gospod Janez Čelofiga, ki je pozdravil prisotne. Zelo je bil vesel, kajti zbralo se nas je zares veliko. Po izvolitvi delovnega predsedstva in vsega, kar spada zraven, so nas pozdravile Vesele Polanke s pesmijo, ki jo pogosto prepevamo sedanji upokojenci.

So minili tisti časi,

ko smo še v službi bili

in smo plačo še dobili,

zdaj več tega ni.

Oj, pokojnina, moja mala pokojnina,

saj komaj čakam te do prvega.

 

Srečanja nas razvedrijo

in ljubezen gor drži,

skupaj bodimo veseli,

to nam lepša dni.

Oj, pokojnina, moja mala pokojnina,

saj  komaj čakam te do prvega.

Nato je predsednik društva, gospod Čelofiga, obširno poročal o delu v preteklem letu. Kljub koroni so se dela v društvu nadaljevala. Najprej so se lotili tal na kegljišču, kajti betonska tla niso bila primerna za to dejavnost, pa tudi čiščenje le-teh je bilo zelo oteženo. Odločili so se za epoks izvedbo. V marcu je bil izveden volilni občni zbor, ki je bil uspešen. Nadaljna dela so potekala po zastavljenem programu. Pričeli so se treningi obeh športnih disciplin – torej ženska  in moška ekipa. Pred njimi je bilo tekmovanje v ligi, kjer se sodeluje skupaj s sedmimi društvi in seveda tudi pokrajinske športne igre. Udeležili so se tudi društvenega tekmovanja v pikadu v Ivanjkovcih in  kegljanja v Staršah. V juniju so gostili 180 udeležencev v športnih disciplinah. Treba je bilo poskrbeti za brezhibno delovanje.

Povabljeni so bili tudi v Crikvenico na hrvaškem, kjer so sodelovali na tradicionalnih športnih igrah mednarodnega značaja, saj sodelujejo vsaj tri države. Domov so se vrnili s tremi medaljami za 1., 2. in 3. mesto. Medalje so zares težko prislužene, vendar prijetnega vzdušja, ki jih je spremljalo na otoku Krku, se ne da opisati. Dobro se z dobrim vrača, in tako smo to leto na vrsti mi, da vrnemo gostoljubje.

V prvih šolskih dneh so upokojenci zadolženi za skrb za varno pot naših otrok. Tudi tukaj so bili uspešni in naši malčki so srečno in varno prišli v šolske klopi. Z veseljem bomo na šolskih oknih spet opazovali risbice, primerne letnim časom. Snežaki z velikimi rdečimi noski in pisanimi lončki za kapiceso zares čudoviti!

Občina Kidričevo je iz svojega inventarja odpisala veliko število miz in tako je društvo prišlo do svojih. Zamenjali so dotrajane mizne plošče, na (noge) miz in klopi pa pričvrstili zaščito, da ne bi prišlo do poškodbe tal.

Gospod predsednik je veliko besed namenil športu, druženju s pikniki, samemu delu na objektu in še veliko drugega. Omenim naj le še to, da smo člani društva zelo ponosni na uspeh, ki je viden v Društvu upokojencev Cirkovce. Ne smem pa izpustiti najpomembnejšega – čaka nas 70 let delovanja društva. Imeli bomo veliko dela in tudi skrbi. Vse to bi radi izvedli v sklopu občinskega praznika, treba bo čimprej stopiti v stik s predstavniki občine, je še povedal gospod Čelofiga.

Po soglasni potrditvi predsednikovega poročila je pristopila tajnica društva, Marija Dietinger, in povedala, da ima Društvo upokojencev Cirkovce 401 člana, od tega 160 moških in 241 žensk. V letu 2022 je umrlo 16  članov,  nov vpis  v društvo pa je opravilo 28 članov. Upravni odbor društva je imel 16 rednih sej, na katerih je bila obravnavana tekoča problematika, predvsem so se dotaknili velikih dosežkov na objektu, zgrajenem za potrebe športa, srečanj in rekreacije. Povedala je tudi, da je občina s pogodbo dovolila postavitev kegljišča s kroglo na vrvici. Rabijo se tri kegljišča za organiziranje prvenstva ali PZDU, pa še kasneje na nivoju državnega prvenstva ZDUS. Ob koncu leta 2022 so bili zopet na vrsti obiski članov, starejših nad 80 let ali bolnih. Naši prostovoljci so obiskali 102 člana ter jim izročili skromna darilca. Vsem so zaželeli veliko zdravja in dobrega počutja.

Gospa Marija Dietinger je prisotne še seznanila z urnikom treniranja pikada, in sicer bodo ženski treningi v ponedeljek in sredo od 17. ure dalje, moški pa vsak torek in četrtek od 16. ure dalje. Povedala je tudi, da so ustanovili rokodelsko sekcijo, kjer ustvarjajo razna ročna dela.

Tajnica društva je prisotne obvestila tudi o delu projekta »Starejši za starejše«, ki poteka kar na domu. S to dejavnostjo so pričeli pred 15-imi leti in še sedaj poteka zelo uspešno. Vedno več je starejših, bolnih in osamljenih. Kljub temu, da živijo z otroki, so večino dneva sami, saj so otroci ves dan v službi, vnuki pa so obremenjeni z učnim programom. Torej jim obiski naših prostovoljcev pridejo zares prav. Tudi to obširno poročilo tajnice je bilo soglasno potrjeno.

Pozabiti niso smeli na »gonilno« silo društva, gospo Zinko Dolenc, blagajničarko z dolgoletno »službo«. Poročilo je bilo soglasno sprejeto in velik aplavz je napolnil dvorano, kar pomeni le eno: hvala gospe Dolenc za toliko let požrtvovalnega, prostovoljnega in natančnega dela v društvu.

Ob koncu vseh podanih poročil se je gospod predsednik še enkrat zahvalil vsem za vestno opravljeno delo, zahvalil se je tudi športnikom, ki uspešno branijo naše ime na raznih tekmovanjih. Prav tako je predal besede zahvale predstavnikom, ki se trudijo po svojih terenih in obveščajo člane o delu v društvu. Prav tako se je zahvalil županu, gospodu Antonu  Leskovarju, za vso pomoč in pomoč pri organizaciji državnih športnih iger. K pogovoru pa je povabil prisotne, v kolikor bi katerega zanimalo o delu v društvu.

Na oder je stopil predsednik Pokrajinske zveze društva upokojencev za Spodnje Podravje – Ptuj, gospod Viktor Kokol, ki je pozdravil zbrane in povedal, da je vesel, ko vidi toliko prisotnih, ker le tako lahko delo uspe. Veliko je bilo narejenega in pri tem se ne čudi, da takšnemu društvu pomaga tudi matična občina. Pohvalil je požrtvovalne člane, ki so v svojem prostem času veliko ur dela vložili v objekt, ki nam služi za druženje in šport, v njem pa gostimo tudi športnike pobratenih občin. Sedemdeset let je dolga doba in v kolikor je še uspešna, je to samo pohvale vredno. V zahvalo za vse storjeno je predsedniku Janezu Čelofigi izročil plaketo za 70  let delovanja.

Predsednik se je za krasno darilo, katerega bodo postavili na ogled, zahvalil predsedniku Pokrajinske zveze Ptuj, gospodu Viktorju Kokolu, in povedal, da si to podelitev štejemo v veliko čast.

Veliko je bilo povedanega, če strnemo misli, lahko rečemo, da smo se trudili vsak na svoj način. Tudi te člane bi morali ponovno pohvaliti: gonilno silo, našega predsednika, in člane, ki pripravijo telovadnico v dvorani. Potrebno je ljudi postreči, jim pomagati in na koncu poskrbeti za njihovo dobro počutje ter tako zagotoviti, da se naslednje leto spet vidimo.

Ena izmed teh dobrih duš, ki je pripravljena pomagati na vseh koncih, je gospa Jožica Vogrinc. Vsako jutro obiskuje Šolo zdravja in si nabira energijo, katero potem razdaja pri tekmovanjih, pripravah na razna srečanja in seveda takrat, ko ima kdo rojstni dan.Tudi sama je imela te dni rojstni dan – praznovala je 80 let. Zaželeli smo ji vse najboljše, zdravja in sreče. Da bi se še veliko let srečevali v društvu na delovnih akcijah, kajti v slogi je moč in Jožica: »Radi te imamo!«

Oglejte si tudi