Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
2°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

Adventni koncert Vokalne skupine Utrinek

Na drugo adventno nedeljo, 9. decembra 2018, se je v Cirkovcah odvil koncert Vokalne skupine Utrinek. Pevci so nas nagovorili z izbranimi melodijami, s pomočjo katerih smo lahko poslušalci poglobili doživljanje adventnega časa. Skladbe so se prepletale z globokimi, skrbno izbranimi besedili, ki sta nam jih približala povezovalca Špela Auer in Danilo Širovnik. Koncert se je namreč zgodil prav v tednu, ko v župniji Cirkovce poteka misijon.

V koncert nas je uvedel mistični koralni spev Ave Maris Stella (Zdrava, morska zvezda), ki se je ob soju prižganih sveč in zadnjih sončnih žarkih, ki so padali skozi okna, dvignil pod cerkvene oboke in ustvaril skrivnostno vzdušje. Sledilo je več skladb slovenskih in tujih avtorjev, tudi takih, ki so skoraj neznane in jih slišimo le redko. V največ primerih smo prisluhnili tankočutnim liričnim izvedbam a capella, nekaterim pesmim pa je bila dodana instrumentalna spremljava. S kitaro je ubrano petje spremljal Dominik Širovnik, s harmonijem pa zborovodja Luka Gojkošek. Prostovoljni darovi so bili namenjeni prav obnovi tega starega harmonija, redkega instrumenta z zanimivim, toplim, nekoliko arhaičnim zvokom, ki se sicer nahaja v župnišču in je še vedno funkcionalen, vendar nujno potreben prenove.

Koncert je ponudil izviren, pestro zastavljen in odlično izveden program, v katerem je lahko vsak od navzočih našel nekaj, kar ga je nagovorilo. V času, ko na večini radijskih postaj, v nakupovalnih središčih, na drsališčih in drugod že vrtijo predvsem božične pesmi v angleščini, je nadvse dragoceno, da lahko na takšnih koncertih, kot ga je priredil Utrinek, prisluhnemo adventnim spevom, ki govorijo o pričakovanju in pripravi na božič ter nam pomagajo, da se pred prazniki za hip ustavimo in umirimo. Vsako obdobje ima namreč svoj poseben čar in advent je gotovo eno najlepših.

Oglejte si tudi