Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

22. tradicionalni blagoslov konjev v Župečji vasi

Zadnjo nedeljo v aprilu je bilo v Župečji vasi ponovno vse v znamenju našega »vaškega praznika«. Že 22. leto zapored smo vaščani Župečje vasi skupaj s TD Občine Kidričevo organizirali tradicionalni blagoslov konjev, ki v našo majhno vas vsako leto privabi nekaj sto obiskovalcev.
28. 4. 2019 se je ob 14. uri pričel sprevod kočijažev in jahačev okrog vasi, ki ga je spremljal ansambel Izvirni muzikanti. Dogajanje se je nadaljevalo pred cerkvijo sv. Antona Puščavnika, kjer je potekal kratek kulturni program, v katerem so nastopili Izvirni muzikanti, Vaški pevci svetega Antona Puščavnika Župečja vas, pevci iz Hajdine, cerkveni mladinski pevski zbor ter Harmonikarski orkester Primoža Zvira.

Na blagoslovu konjev se je zbralo 49 teh plemenitih živali. Blagoslov je s koščkom kruha s soljo, ki je bil namenjen vsakemu konju, opravil gospod župnik Karel Pavlič. Konjarji so v zahvalo dobili praktično darilce in spominek, vsem pa smo zaželeli zdravje v hlevih in varnost na vseh poteh z njihovimi konji. 

Obiskovalci so si lahko ogledali razstavo starodobnikov Strojnega krožka Dravsko polje, konjarji pa so se lahko preizkusili v metanju podkev v obroč in si prislužili denarno nagrado.

Zahvala gre predvsem gostoljubnim vaščanom, ki nesebično pomagajo pri organizaciji, našim donatorjem in seveda vsem konjarjem, ki se vsako leto s svojimi konji z veseljem vračajo v Župečjo vas in z nami ohranjajo tradicijo.  

Oglejte si tudi