Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

SKRB ZA ČISTO OKOLJE

Skrb za čisto in urejeno okolje mora postati ena najpomembnejših nalog vsakega od nas, saj že lahko čutimo posledice mačehovskega ravnanja z okoljem. Če se naš odnos do njega v kratkem ne bo spremenil, bodo posledice vse hujše in bodo pomembno vplivale na kakovost našega življenja.

 

Na območju naše občine se je v zadnjih letih  naredilo veliko za boljše okolje. Očistilo se je veliko divjih odlagališč, zgradili smo zbirni center, kjer lahko občani odložijo svoje odpadke, prešli smo na sistem ločenega zbiranja odpadkov po sistemu od vrat do vrat, itd.

 

Odpadke ločujemo že na izvoru, torej v naših gospodinjstvih. Tako pomagamo zagotoviti ponovno uporabo koristnih surovin ter ustvarjanje kakovostnega komposta. Če odpadke ločujemo, na urejenih odlagališčih konča le ostanek komunalnih odpadkov. Zaradi tega lahko odlagališča dlje časa sprejemajo odpadke, poleg tega pa tudi manj obremenjujemo okolje in varčujemo z energijo, ki bi jo sicer potrebovali za izdelke iz surovin.

 

Žal pa v času, ko se zima poslavlja, ugotavljamo, da so naši obcestni jarki še vedno polni embalaže, ki jo nevestni vozniki odvržejo med vožnjo kar skozi vetrobransko steklo svojega avtomobila.

 

V tem smislu apeliramo na voznike in sopotnike, da embalažo od zaužite hrane in pijače med potjo odložijo v koše za smeti, ki jih premore  vsako urejeno parkirišče, ali to storijo po končani vožnji in embalažo odložijo v domače zabojnike.

Odpadki, ki se nabirajo ob naših cestah pa dajejo neprivlačen videz in zastrupljajo tla. 

 

Naj nam ne bo vseeno v kakšnem okolju živimo.  Organizirajmo se. Poberimo smeti,  opozarjajmo svoje bližnje in prijatelje.

 

Prizadevajmo si, da bi skrb za zdravo in čisto okolje postala način življenja vsakega občana.

 

 

 

                                                                        mag. Olga FEKONJA

                                                                 

Oglejte si tudi