Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Preventivni dan

Člani PGD Lovrenc na Dravskem polju smo ob mesecu požarne varnosti že četrto leto zapored organizirali Preventivni dan, ki je potekal v soboto, 5. 10. 2019, v Športnem parku Lovrenc. Dogodek je namenjen spoznavanju različnih služb zaščite in reševanja, preventivnemu delovanju, izobraževanju in predvsem zabavi.
Obisk in prepoznavnost prireditve narašča iz leta v leto, kar dokazuje tudi število obiskovalcev. Dogodka, s katerim želimo najmlajšim približati delo gasilcev in drugih služb, ki skrbijo za varnost, se je namreč letos udeležilo približno 250 otrok, ki so prišli v družbi staršev, starih staršev in tudi učiteljev. Veseli smo, da se prireditve udeležijo tudi člani drugih prostovoljnih gasilskih društev in šolarji iz Podružnične osnovne šole Lovrenc na Dravskem polju. 

 

V tri ure trajajočem programu so si lahko obiskovalci ogledali različne točke in sodelovali v poučnih izzivih. Tako so se lahko otroci ob izkušenih članih iz PGD Lovrenc preizkusili v gašenju s cevjo in vedrovko, v iskanju ponesrečenca v dimu in ob različnih ovirah ali premagovanju gasilskega poligona. Člani PGD Poljčane so nas z dvižno ploščadjo, ki v višino meri kar 28 metrov, dvignili v višave in nam predstavili svoje vozilo za reševanje in gašenje z višin. Člani PGD Ptuj so se na dogodek pripeljali z orodnim vozilom za varstvo okolja, ki je opremljeno predvsem za posredovanje v primeru nesreč z nevarnimi snovmi. Z nami so bili tudi prostovoljci Rdečega križa iz Cirkovc, ki so nam pokazali vaje oživljanja na lutki in nudenje prve pomoči. Letos so se nam pridružili tudi predstavniki Agencije za varnost v prometu. Predstavili so nam Vidka – napihljiv šotor, v katerem lahko preverimo uporabo odsevnih teles v temačnem okolju. Z njim želijo prikazati in poudariti pomen uporabe odsevnih predmetov in upoštevanja temeljnih pravil za večjo varnost pešcev. Vojaki Slovenske vojske so nam na ogled postavili svoje oklepno vozilo Svarun, ogledali smo si lahko tudi službeno vozilo in opremo policistov. Za vrhunec dneva pa smo poskrbeli s prikazom reševanja ponesrečenca iz avtomobila. Vsak udeleženec je prejel tudi priznanje za sodelovanje in zasluženo malico, VargasAl in PGD Talum pa so poskrbeli za brezplačen pregled gasilnikov.

 

Zelo smo veseli, da se dogodka iz leta v leto udeleži več ljudi in da nam pri organizaciji zavzeto pomagajo prostovoljci iz domačega društva. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi vsem drugim društvom in službam zaščite in reševanja, ki so se odzvali našemu povabilu in nam z veseljem priskočili na pomoč pri organizaciji prireditve. Verjamemo, da so vsi obiskovalci odnesli domov nekaj novega znanja ter veliko lepih izkušenj. Člani PGD Lovrenc v tem času pridno delamo tudi na drugih projektih in se pripravljamo na različna tekmovanja, hkrati pa smo z mislimi že pri naslednjem preventivnem dnevu. Zato vas vabimo, da se nam pridružite zopet prihodnje leto.

 

Na pomoč!

 

PGD Lovrenc na Dravskem polju

Oglejte si tudi