Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
4°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Člani PGD Jablane po dvajsetih letih obnovili Listino o pobratenju z DVD Nedelišće

Gasilke in gasilci iz PGD Jablane smo se 7. septembra 2019 v velikem številu odzvali vabilu naših prijateljev gasilcev iz DVD Nedelišće. Ob prihodu v Nedelišče so nas prijetno pogostili, nas seznanili s programom in nam predstavili, kako bo potekalo naše druženje skozi popoldne.


Najprej smo si ogledali rezervat, kjer imajo avtohtono pasmo medžimurskega konja, ki spada pod javni zavod, kateri je ustanovljen s pomočjo evropskih sredstev. Vodja nas je seznanila z načinom delovanja zavoda. Zatem smo se peljali v kraj Sveti Martin na Muri, kjer smo si ogledali mlin na Muri in bogato etnološko zbirko stvari, predmetov in narodnih noš, vključno s 3D predstavitvijo delovanja tega zadnjega najdlje delujočega mlina na reki Muri. Po ogledu mlina smo se peljali z brodom na drugo stran Mure in nazaj. Nato je sledila degustacija vin, sirov in jabolčnih krhljev v Vinski hiši Hažić, ki je bila zelo poučna in strokovno vodena. Spoznali smo vina medžimurskega vinorodnega področja ter način njihovih trgatev in kletarjenja. Sproščeni in veseli smo se vrnili v prostore DVD Nedelišće, kjer so nas pričakali še preostali gasilski člani iz pobratenega društva.


Namen našega druženja je bil podpis obnovitvene Listine o pobratenju društev. Pred dvajsetimi leti smo namreč to listino prvič podpisali pri nas, v PGD Jablane. Od takrat se vsako leto srečujemo in družimo tako pri nas kot pri njih. Medsebojno se udeležujemo občnih zborov, posebnih prireditev ob visokih obletnicah, tekmovanj in sproščenih športnih druženj. Izmenjujemo si gasilska znanja in izkušnje. Najbolj veseli in ponosni smo na to, da kljub raznim političnim nesoglasjem med državama tega pri gasilcih ni zaznati in da so se med nami stkale pristne prijateljske vezi. 


Obnovljeno Listino o pobratenju sta podpisala sedanja predsednika obeh gasilskih društev v prisotnosti predsednikov, ki sta podpisala prvo listino pred dvajsetimi leti. Ob tem sta se oba predsednika zahvalila za dobro dosedanje sodelovanje in druženje ter izrazila željo, da se to nadaljuje tudi v bodoče. Povedala sta, da ju najbolj veseli, da nam je uspelo dobro sodelovanje prenesti na mlajšo generacijo.


Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!


Mojca Frangež

Oglejte si tudi