Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
24°C
8°C
Oceni objavo

Na kmetiji je lepo …

Naša zgodba se je začela že v začetku novembra, ko sta dve deklici iz naše skupine Delfini iz Vrtca Kidričevo dan za dnem pripovedovali o konjih. Ena je bila v Lipici in nam je pripovedovala o svojem doživetju, druga pa hodi jahat. Strokovni delavki sva sklenili, da se bomo igrali kmetijo, ki jo bova poskušali predstaviti na najrazličnejše načine.
Najprej smo se s kmetijo seznanjali preko slikanic in strokovnih knjig. Ker nam je bilo vreme naklonjeno in smo veliko časa preživeli na prostem, smo se odpravili v Njiverce na »mini kmetijo«. Tako smo jo poimenovali. Pogledali smo si koze, kokoši, račke, se srečali s kužkom in muco, a to ni bilo dovolj. Pogovor nas je vedno znova ponesel h konjem. Zato sem odšla v knjižnico ter prinesla veliko strokovnih knjig in slikanic o konjih. Zelo se jih je dotaknila zgodba Dve želji. Ob tem smo spoznali veliko novega, sestavljali smo sestavljanke o konjih, si jih izdelali iz kartona, iz konstruktorjev smo sestavljali kmetijo, na kateri so bili konji osrednji lik, poslušali smo pravljice, se naučili pesmico, slikali po zgodbi, a še vedno ni bilo dovolj. Otroci so jih želeli tudi videti.

Ker sta deklici s svojim pripovedovanjem tako navdušili ostale otroke, sem se odločila in se dogovorila za ogled konjev pri družini Kerček iz Kungote pri Ptuju. V lepem sredinem dopoldnevu smo se najavili pri g. Danilu, lastniku konjev Kaline in Taše, ki sta otroke popolnoma prevzela. Ob prihodu sta nas pričakala g. Danilo in ga. Irena, ki sta nas popeljala do maneže – prostora, kjer sta bila konja. Otroci so ju najprej nahranili s palicami, na katerih so bila jabolka. Nato smo si ogledali hlev in prisluhnili g. Danilu, ki nas je poučil o starosti konjev, o boleznih, o prehranjevanju, bivanju in o vsem, kar nas je zanimalo. Tukaj pa se naša zgodba še ni končala, kajti zraven konjev imajo tudi pritlikave zajčke, kokoške, pozdravila sta nas prijazna učena kužka in tudi muca ni manjkala.

Hvaležni celotni družini za gostoljubje, polni novih informacij in izkušenj smo se vrnili v vrtec, kjer so se v nadaljevanju odvile likovne delavnice in igre.

Vzgojiteljici Suzana Žnider in Slavica Raković

Oglejte si tudi